Prvi korak

Stranke so naredile prvi korak, do nove vlade pa je še dolg, 
s političnimi minami posut labirint.

Objavljeno
21. februar 2013 22.45
Posodobljeno
21. februar 2013 22.45
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika

Težki odločitvi Državljanske liste in Socialnih demokratov, da podpreta konstruktivno nezaupnico in s tem, skupaj s Pozitivno Slovenijo in Desusom, uradno končata mandat vlade Janeza Janše, je zagotovo korak k prekinitvi politične krize, ki se je začela z izstopi strank iz vladne koalicije. Ta vsekakor ni bil samoumeven. Virantovi so se, kot kaže umik Janeza Šušteršiča, ob njem skoraj razklali in tudi Igor Lukšič, ki ni predsednik SD še niti leto dni, se je moral očitno prvič umakniti nazaj zaradi pritiska strankine baze. Še večji pretres je povzročil v Pozitivni Sloveniji, ki se mora javno odreči svojemu ustanovitelju, potem ko se je pokazalo, da se Zoran Janković sam noče umakniti.

Toda zgodba še ni končana. Nasprotno. Štiri stranke so zbrale večino za imenovanje nove mandatarke, do nove vlade pa je še dolg, s političnimi minami posut labirint. Vse resne teme šele prihajajo na dnevni red. Trenutno ni jasno, če in kdaj bo Zoran Janković odstopil. Še manj, ali bo po tem četverici v dobrih dveh tednih uspelo sestaviti vlado in kako bodo stranke z nezdružljivimi programi lahko določile najmanjši skupni imenovalec. Zato ni nemogoče, da bo tudi po usodnem parlamentarnem marcu na Gregorčičevi še nekaj časa ostala kadrovsko zdesetkana ekipa Janeza Janše, ki bo, kot samozavestno napoveduje premier, javnemu mnenju in politični večini navkljub, »delala do konca«. In bo imenovanje Alenke Bratušek, ki je kandidatka očitno postala predvsem zato, ker se je izpraznil seznam potencialnih »strokovnih« mandatarjev, samo bližnjica do predčasnih volitev.

Današnja drama na svetu PS je potrdila, da ima ključ za takšen ali drugačen razplet v rokah Janković. In tako sta se z Janšo, enako kot v poročilu KPK, spet znašla v istem čolnu.