Rojstni dan rdečega zmaja

Rojstni dan rdečega zmaja je lahko povod za ves svet, da se vpraša, kaj je naredil, da si mlada generacija ne želi plesati na trgu?
Fotografija: KARIKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
KARIKATURA: Marko Kočevar

Nobenega dvoma ni, da ima LR Kitajska dovolj razlogov za slavje. Vse, kar je mogoče videti v njenih mestih, na njenem trgu in tudi na vojaški paradi pred Vrati nebeškega miru, je občudovanja vreden prikaz ene najbolj vznemirljivih zgodb 21. stoletja.

Seveda se je treba ob tem spomniti, da je bilo pred 70 leti v tej državi komaj 50.000 motornih vozil, medtem ko jih je danes 340 milijonov, pa tudi tega, da je imela Kitajska leta 1949 toliko prebivalcev, kolikor jih danes šteje njen srednji razred. Nikjer na svetu se milijarderji ne množijo tako hitro kot pod rdečo zastavo s petimi zlatimi zvezdicami in prav zaradi tega se moramo tudi ob tej priložnosti vprašati, kakšne so namere rdečega zmaja. Uresničitev komunistične utopije očitno ni nič več na njegovem seznamu.

A moramo hkrati povedati tudi to, da v trenutku, ko Peking proslavlja z veličastnim ognjemetom, Hongkong gori v uporu in se duši v solzivcu. Vprašanje, ki se že več mesecev valja po hongkonških ulicah, močno presega kitajske meje. Kje naj mladi iščejo svojo prihodnost? Na katerih temeljih si jo lahko zgradijo? In koliko teh bleščečih nebotičnikov, teh modernih mostov in teh predragih limuzin je dosegljivih tistim, ki pravkar odraščajo in se komajda učijo, kaj je življenje?

Če so ti super močni tanki in ultra nadzvočni izstrelki namenjeni mladi generaciji vojakov, ki jim bo vojna za domovino najširša perspektiva, potem – hvala lepa! Mladi iščejo svoj prostor za razvoj in nočejo biti nevidni del statistike.

Hongkong je točka, na kateri se komunistična Kitajska enači s številnimi demokratičnimi državami, v katerih si mladi, ko končajo šolanje, ne morejo privoščiti nakupa stanovanja, si s težavo utirajo pot k resni poklicni karieri in ne vidijo, kam jih vodi vse to, kar je starejšim razlog za proslavljanje.

Zato je rojstni dan rdečega zmaja povod za ves svet, da se vpraša, kaj je naredil, da si mlada generacija ne želi plesati na trgu. Tako močna vojska kot številni milijarderji morda spreminjajo podobo komunizma v kitajskem stoletju. Pa vendar je še vedno vprašanje, od katerega se je pravzaprav začela Ljudska republika: kako bodo mladi živeli v takšnem svetu? Hongkong je delno tudi naše mesto. Zaradi solzivca tudi nas malce pečejo oči.

Preberite še: