RTV kot vaški kanal

Če se transakcija prevzema Pop TV izvede do konca, bo imela nova družba na področju oglaševanja absolutno prevladujoč položaj.
Objavljeno
10. januar 2018 21.56
Pop TV
Suzana Kos
Suzana Kos
Američani vehementno izjavljajo, da ne pričakujejo, da jim bo slovenski regulator trga preprečil načrtovani prevzem. Posledice lastniških sprememb v slovenskem medijskem, telekomunikacijskem in oglaševalskem prostoru pa bodo, če agencija za varstvo konkurence rdečega kartona v tej igri ne bo mogla pokazati, in za zdaj se zdi, da bo tako, izjemne. Politika v tem primeru obrambe »nacionalnega interesa« namreč ne bo mogla izpeljati tako, kot jo je na primer lani, ko je kar iz kabineta predsednika vlade s pritiskom na regulatorja zavarovalniškega trga preprečila lastniški naskok Hrvatov na pozavarovalnico Sava Re.

Če se torej transakcija prevzema Pop TV izvede do konca, bo imela nova družba na področju televizijskega oglaševanja absolutno prevladujoč položaj, ki se bo le še utrjeval in povečeval.

Pro plus sicer že danes pobere okoli 65 odstotkov televizijskega denarja. Če k temu prištejemo še okoli petodstotni delež oglaševalskega kolača družbe Cas medija, ki je že v lasti Telemacha in trži okoli deset kabelskih kanalov, je delež že 70-odstoten.

V prihodnje je lahko le še večji, ker bo regijskim naročnikom lahko pripravljal ponudbe za več držav skupaj in bo s tega vidika v veliki prednosti pred preostalimi posameznimi igralci v regiji, tudi pred slovenskimi mediji.

Poznavalci opozarjajo še na vprašanje nakupa TV-pravic, kjer je balkanski medijsko-telekomunikacijski konglomerat zaradi velikosti in vpliva v prednosti pred drugimi televizijskimi postajami. Nakup takih, predvsem športnih pravic, namreč dodatno povečuje zanimivost njihovih kanalov, gleda jih več gledalcev, posledično imajo torej seveda še več oglaševalcev. Slovensko javno televizijo in ne le njo, pa takšna koncentracija, lahko zbije na raven pomena vaškega TV-kanala. Koncentracija, ki je pred vrati, bo očitno torej dobra le za enega, a to ne bo Slovenija.