Samo bankirji in politiki

Razkritje delovanja med vrhom politike in gospodarstvom bi lahko presenetilo le velike naivneže.

Objavljeno
05. maj 2015 21.50
Urban Červek, Maribor
Urban Červek, Maribor
Kako naj si razlagamo razkritja dopisovanja med Matjažem Kovačičem (NKBM) in Janezom Janšo (SDS)? Oziroma pisanje prvega drugemu, saj Janša na sporočila takratnega šefa mariborske banke praviloma ni odgovarjal? Gre namreč za skoraj deset let stare dokumente iz časov, ko je bil Kovačič še »glavni« na banki, Janša pa »glavni« na vladi. Zdaj to nista več.

Resnici na ljubo, razkritje sistema delovanja naveze vrha politike in (od države odvisnega) gospodarstva ne bi smelo presenetiti nikogar, razen velikih naivnežev. Seveda se lahko zgražamo nad lahkotnostjo posredovanja podatkov o povsem operativnih bančnih poslih Kovačiča Janši, presenečeni pa nad takšnim početjem ne bi smeli biti.

Stranka SDS ponovno razkrivanje korespondence izpred dobrih desetih let, ki kompromitira njihovega predsednika takoj po razvpiti sodbi ustavnega sodišča, seveda razlaga kot nov poskus preusmerjanja pozornosti in krnjenja ugleda Janše v medijih, naklonjenih levi politični opciji. In najbrž bo takšno razlago sprejel marsikdo.

A naj so motivi takšni ali drugačni, dejstva so jasna: razkrito pisanje razkriva vso gnilobo slovenskega birokratsko-državnega kapitalizma, kot ga je v intervjuju za Sobotno prilogo pronicljivo orisal sociolog Frane Adam. Navodila za nakazovanje sponzorskega denarja, kupovanje oglasov v (izbranih) medijih, urejanje zaposlitev strankarskim veljakom ... toliko o načelih dobrega korporativnega upravljanja! Da domnevno koruptivnih poslov na Hrvaškem niti ne načenjamo.

Dokumenti poleg tega dodatno razkrivajo modus operandi Janeza Janše, pa če on še tako zanika, da bi bila komunikacija s Kovačičem dvostranska. Tudi v tem primeru bodo navedbe, da Janša ni želel (oziroma zahteval) natančne obveščenosti o poslih v NKBM, sprejeli le naivneži. Tu se vzorec delovanja pokrije z afero Patria; v primeru NKBM je bil »oficir za zvezo« Borut Petek, pri Patrii zdaj že pokojni Jože Zagožen.

Tudi obramba Matjaža Kovačiča, da je podobno komuniciral z drugimi predsedniki vlad (torej Borutom Pahorjem) in vsakokratnimi finančnimi ministri, dejstev ne spremeni. Najprej, profesionalni bankir, ki kaj da na svoj ugled in poklicno etiko, se tako nizko (ali globoko v ...) ne bi spuščal. Konec koncev je z razkrivanjem bančnih podatkov Janši kršil ustrezen protokol komunikacije z lastnikom (torej prek nadzornega sveta), najverjetneje pa tudi načela bančne tajnosti. Z odločitvami po strankarski (in ne poslovni) logiki je tudi škodoval poslovnim interesom banke.

Kovačičevo glasno poudarjanje, da je z Borutom Pahorjem komuniciral še pogosteje kot z Janezom Janšo, je zato treba razumeti predvsem kot svarilo – da ima tudi sam shranjeno dokumentacijo o pritiskih visokih politikov leve politične opcije na delovanja NKBM, dokumentacijo, za katero je do zdaj verjel, da mu zagotavlja imuniteto pred sodnim in medijskim pregonom.