Šarčeva peterokraka zvezda bledi

Vegetiranje manjšinske koalicije se bo nadaljevalo. Rojenice so težavnost peterčka napovedovale že ob rojstvu.

Objavljeno
10. oktober 2019 06.00
Posodobljeno
10. oktober 2019 08.36
Karikatura: Marko Kočevar 
Premier Marjan Šarec ima problem. Njegovo peterokrako koalicijsko zvezdo načenjajo notranje eksplozije, težave ima tudi s satelitom, zunajkoalicijskim partnerjem Levico.

Nič od tega ni presenetljivo. Težavnost peterčka so rojenice napovedovale že ob rojstvu. Ta vlada ni sposobna sprejeti nobene pomembnejše reforme, očitno ji je usojeno predvsem ležerno upravljanje dnevnih zadev, kar je posredno priznal tudi Šarec, ko je dejal, da nepremičninskega davka ne bodo uvedli, saj v tej konstelaciji sil vlada tega ni sposobna sprejeti. Največja nevarnost vladi je tako res ona sama.

Koalicija ima odprtih več front z Levico. Pretresajo jo notranja trenja. SAB in Desus se spopadata za naklonjenost šestotisočglavega volilnega bazena upokojencev. Karl Erjavec, ki se pripravlja na januarski volilni kongres, je zato že napovedal proračunski amandma, s katerim bi zagotovil 50 milijonov evrov za izredno uskladitev pokojnin v prihodnjem letu.

Če gre ta denar za upokojence, bo v proračunu tak znesek težko nabrati še za financiranje podržavljanja turizma oziroma odkup deleža sklada York v holdinški družbi Sava. Javno mnenje bi seveda raje nagradilo zvišanje pokojnin ali zagotovitev denarja za vse naše male Krise kot za realizacijo projekta »stebričenja« turizma, ki je osrednji projekt prvaka SMC.

Ne glede na iskrenje v politiki, je verjetnost predčasnih volitev majhna. Ne želi si jih namreč nihče.


Ne glede na iskrenje v politiki je verjetnost predčasnih volitev majhna, saj si jih ne želi nihče. Vegetiranje manjšinske koalicije se bo nadaljevalo. Stranke so namreč po eni strani finančno izčrpane od parlamentarnih, lokalnih in evropskih volitev, po drugi pa bi z njimi v zgodovino poniknile SMC, SAB in Desus.

Merjenju moči na voliščih ni naklonjena niti SD, a tudi LMŠ ne bo več vseeno, ko bodo stranko, očitno omamljeno od oblasti, udarile njene afere in slabši rating v javnomenjskih anketah. Na razpoloženje volivcev bo gotovo močno negativno vplivalo zaostrovanje pogojev za odobritev posojil, ki jih je domislila Banka Slovenije z guvernerjem, ki ga je ustoličila prav Šarčeva koalicija. Za opozicijo pa bo lakmusov papir razpoloženja volilnega telesa udeležba na današnjem protestnem shodu v Ljubljani.