Šele dobro smo začeli

Skrivnosti Cipra novinarjem, ki smo sodelovali na projektu Rajski dokumenti, niso bile razkrite. Toda pridejo na vrsto. To je zdaj neizpodbitno.
Objavljeno
05. november 2017 23.07
Anuška Delić
Anuška Delić
Ko smo pred poldrugim letom objavili panamske dokumente, so se rodile številne teorije zarot o tem, zakaj novinarji nis(m)o razkrili davčnih in lastniških ekskurzij Američanov. Bojda je bila za to kriva celo ameriška obveščevalna agencija in prav nič ni zaleglo pojasnjevanje, da se je nekaj ameriški »tarč« ujelo, a žal niso bile zelo prominentne. Da smo novinarji delali s tistim, kar smo imeli na voljo.

Ta čas po svetu odmevajo razkritja novega preiskovalnega novinarskega projekta Rajski dokumenti, v katerem so luč globalne javnosti uzrle skrivnosti Bele hiše, povezane tudi z osovraženim ameriškim predsednikom, pa še temna plat svetovalca njegovega protipola, priljubljenega kanadskega premierja Justina Trudeauja. Prizaneseno ni bilo niti Penny Pritzker, nekdanji ministrici iz administracije predsednika Baracka Obame. V Veliki Britaniji je zaradi čezmejnega novinarskega sodelovanja na ogled postavljeno celo umazano perilo kraljevine.

Slovenija je v tokratni izdaji pobega dokumentov najbolj reprezentirana na majhnem sredozemskem otoku, kjer so nedavno s podtaknjeno bombo ubili preiskovalno novinarko Daphne Caruana Galizia. Malta je Slovence privabila v lastniške sheme, prek katerih so se šli spletno igralništvo, prodajo sumljivih preparatov, denarne verige, lizing jaht in še marsikaj drugega.

Prav sledi s tega otoka so nas vodile na Ciper, kjer smo odkrili podjetje, ki se ukvarja z ustanavljanjem in upravljanjem gospodarskih družb, a – zgolj na papirju – vodi sumljivo majhno število pravnih subjektov. Ugotovili smo, da je velika večina teh povezana s Slovenci in da obstaja med njimi ena stična točka: nekdanji generalni direktor davčne uprave Ivan Simič.

Skrivnosti Cipra novinarjem, ki smo sodelovali na projektu Rajski dokumenti, niso bile razkrite. Toda pridejo na vrsto. To je zdaj neizpodbitno.