Siesta za vse!

Pri 35 stopinjah Celzija, kot so izkusili na lastni koži, je res težko biti – nelen.
Fotografija: FOTO: arhiv Dela
Odpri galerijo
FOTO: arhiv Dela

Vesolje vse izravna. Kako bi drugače pojasnili, kar se dogaja v Evropi? Kako, razen s silami iz vesolja, bi še razložili novodobno vročično panevropsko gibanje, ki je zajelo zahodnjake, da si želijo postati čim bolj podobni južnim in vzhodnim bratom? Tistim, ki so jih v nasprotju z lastno samopodobo pridnih, prizadevnih, delavnih in zato bolj uspešnih ter naprednih vso dolgo zgodovino imeli za bolj lenobne, manj produktivne, manj razvite ... Zdaj bi to ločnico zabrisali, postali čim bolj podobni preziranim »južnjakom« in »vzhodnjakom«.

Novonastajajoče zedinjevanje ni rezultat političnih, temveč – kozmičnih sil. Moral je priti tisočletni vročinski val, da so Nemci pritisnili na najvišje »instance«, naj jim omogočijo, kar je jugu in vzhodu kot od Boga dano: pravico do popoldanskega dremeža, do sieste. Ker je pri 35 stopinjah Celzija, kot so izkusili na lastni koži, res težko biti – nelen. V akcijo za urico več z možgani na off in s počitkom v hladu so šli kar nemški sindikati. Kar ni uspelo politikom, je uspelo razbeljenim temperaturam. Na meji s Poljsko so Nemci namerili nov junijski rekord vseh časov: 38,6 stopinje Celzija. S tem so potolkli 72 let star rekord iz Baden Württemberga, kjer je leta 1947 živo srebro kazalo 38,5 stopinje.

A naj se vesolje še tako trudi, drobna, zato pa toliko bolj globalna vrzel med jugovzhodom in severozahodom ostaja. In najbrž bo na veke vekov. Tu je še vesolje nemočno. Nevrolog Klawans ji reče ločnica med pisnim in ustnim. Vsajena je v človeške možgane. Če namreč vprašate Slovana, no, ali Japonca, kaj v četverici pojmov lesena klada, kladivo, dleto in francoz ne spada zraven, bo večina izločila francoza. Če boste isto vprašali Francoza ali, denimo, Nemca, bo večina prečrtala – klado. Zakaj že? Ker možgani zahodnjakov funkcionirajo analitično, »vzhodni« pač sintetično. In v tem je menda iskati tudi vzroke temeljne nezmožnosti funkcioniranja med vzhodom in zahodom … A ker smo sredi poletja: samo da se poenotimo okrog sieste!