Smeri razvoja
sre, 06.12.2017, 21:00
Smeri razvoja
Čas za pomembne odločitve je dober, čaka se le še na politični razplet v Berlinu.
Od izbruha svetovne finančne krize je minilo desetletje, staro celino je nato udarila še dolžniška kriza. Najbolj boleča izkušnja je bila, da območje z evrom in celotna EU nista bila pripravljena na krize takšnih razsežnosti. Pokazalo se je, da ima optimistično zasnovana denarna unija številne prirojene napake, članice pa niso spoštovale njenih že tako ne najtrdnejših pravil.

Države so morale reševati banke z več sto milijardami pomoči in jamstev, reševanje Grčije & Co. pa je povzročalo hude politične razdore. Med kriznim menedžmentom so že postopno nastajale rešitve za utrjevanje strukture denarne unije. Sprejet je bil zapleten in birokratiziran sistem nadzora spoštovanja proračunskih pravil. Bolj ali manj postavljena je bančna unija.

Kljub temu nihče ne more jamčiti, da v primeru novih kriz pri reševanju bank spet ne bodo morali v žep seči davkoplačevalci ali da se območje evra ne bo spet znašlo na robu prepada. Stoodstotnih jamstev ne bo, če bodo v prihodnjih letih obveljali predlogi temeljitejše reforme, ki so v obtoku v zadnjih mesecih. A vsekakor bo sistem z njimi postal trdnejši in bolj predvidljiv.

Zadnji predlogi Jean-Clauda Junckerja so nadaljevanje institucionalnega razvoja denarne unije na podlagi naukov iz krize. Čeprav ima Bruselj na svoji strani ambicioznega, retorično napol revolucionarnega Emmanuela Macrona, so načrti, po katerih bi evropska komisija okrepila svoj položaj v skupini z evrom, videti neuresničljivi. Nemška logika je še vedno enaka ne glede na barvo koalicije.

Vsaj očiten premik bo, da se je IMF, ki je v zadnjih letih že izgubljal živce pri evropskem reševanju Grčije, skoraj v celoti poslovil od kriz na stari celini. V EU je po vseh letih dovolj znanja, izkušenj in mehanizmov, da bo krizam kos sama. Da reševanje države v prihodnosti ne bo spet politična polomija, bodo morala biti pravila jasna in tudi njihovo nespoštovanje ne bi smelo biti nekaznovano.

Smeri razvoja

Karikatura: Marko Kočevar

Prijavi sovražni govor