Spoznanja iz leta 2017

Leto 2018 bo preizkus zrelosti volivcev.

Objavljeno
23. december 2017 07.00
O čem (ne) govorimo, ko govorimo o Sloveniji?

Letos smo Slovenci veliko govorili, marsikdo je tudi kričal, vprašanje je, kaj smo povedali. Veliko smo na primer govorili o tem, da morajo biti trgovine ob nedeljah zaprte. Veliko smo tudi govorili, da si želimo novih delovnih mest, kajti za nami je leto izjemne gospodarske rasti. In že spet veliko govorimo o novem lepem obrazu, ki bo prišel in nas modro vodil naprej.

Problem je, česa Slovenci ne povemo.

Nismo na primer dovolj na glas povedali, da imamo v Sloveniji veliko majhnih in srednje velikih podjetij, ki so zelo uspešna in naj jih država neha omejevati z vedno večjo regulacijo in inšpekcijami, da ne omenjam obdavčitve plač zaposlenih. Naša medijska hiša je trboveljskemu podjetju Dewesoft letos podelila priznanje Delova podjetniška zvezda 2017. V nekoč opustošenem premogovniškem okolju so zgradili v svetovnem merilu priznano podjetje na področju merilne tehnike. A gospodarska zgodba leta je vladni megaprojekt z Avstrijci, ki bodo v Sloveniji lakirali avte.

Nismo povedali, da je nedeljsko zapiranje trgovin interes velikih trgovcev, ki se jim ne splača imeti odprto. Interesne skupine so prepričevale državne institucije, naj uredijo zaprtje trgovin. To je po mojem mnenju zelo narobe: ne zganjajte družbenega aktivizma, kaj naj naredi država za vas, glasujte s svojimi denarnicami in ne hodite v trgovine ob nedeljah. Zaradi nesposobnosti osebne iniciative ne kličite na pomoč države. Če bo dovolj ljudi ob nedeljah ostalo doma, se bodo pač trgovine zaprle, saj ne bo nedeljskih kupcev. Nikar pa ne vsiljujte svojega mnenja drugim, s tem le dokazujete, da niste sposobni tolerirati drugačnega mnenja. Ravno govorjenje o nedeljskem delu je pokazalo popolno odsotnost ideje, da ljudem dovolimo delati. Sam to razumem kot zgrešen aktivizem, ki ljudem ne pusti ustvarjati: ker meni nekaj ni všeč, tega nihče ne sme delati, in od države zahtevam, da to prepove. A namesto osebne iniciative naj nekdo drug to uredi namesto mene …

Drugo leto bomo šli na volitve in že spet govorimo o novem obrazu, kot da ne bi hoteli razumeti Einsteinove trditve, da je blaznost vedno znova ponavljati isto stvar in pričakovati drugačne rezultate. Ne povemo pa, da gre pri zgodbi novega obraza za fenomen brezorientiranega državljana, ki nima realne predstave, kaj lahko pričakuje od države. Govorimo populistično zgodbo, ki kaže nezrelost državljanov, kaj naj pričakujejo in kaj zahtevajo od ljudi, ki vodijo državo.

Leto 2018 bo preizkus zrelosti volivcev. Pokazal se bo v pričakovanju, ali naj še vedno čakamo, da bo prišel mesija, ki bo s čarobno paličico namesto nas čudežno rešil vse naše probleme, ali pa moramo sami kaj narediti za rešitev naših problemov. Se lahko leta 2018 ne pogovarjamo o novem mesiji slovenske politike, ki naj bi čudežno rešil vse naše probleme, in se končno začnemo odkrito pogovarjati, kje bomo, ko ne bo več takšne gospodarske rasti?

Spoštovani bralci Dela, želim vam lepe božične praznike.

Spoznanja iz leta 2017

Foto: Leon Vidic/Delo