Strateška napaka

Tehtnica se je zdaj najverjetneje dokončno prevesila v prid predčasnim volitvam.
Fotografija: Prvak SDS Janez Janša FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Prvak SDS Janez Janša FOTO: Uroš Hočevar

Čeprav velja prvak SDS Janez Janša za stratega, se zdi, da je z najnovejšo »akcijo« vendarle šel predaleč. Policija je postala sredstvo politične kampanje. Tehtnica pa se je zdaj tako najverjetneje dokončno prevesila v prid predčasnim volitvam.

Težko je namreč verjeti, da bodo vsi tisti »sredinski« poslanci, ki še kolebajo ali se Janševi koaliciji v tej sestavi državnega zbora pridružiti ali ne, prezrli orkestrirano politično vodeno zgodbo o tem, da policija za potrebe politike zbira podatke o posameznih politikih in njihovih sorodnikih.

Če si izposodimo sobotno metaforo prvaka SDS, ki je v svojem vabilu k sodelovanju v politiki ocenil, da je bilo petinsedemdeset let v hosti dovolj, je utemeljeno vprašanje, kdo je v preteklosti pravzaprav ostal. Policija ni v službi politike, časi, ko so državljani trepetali pred Udbo, tajno policijo neomejenih pristojnosti in predhodnico Sove, pa so na srečo že tudi mimo.



Stroka si je edina – Knovs je zlorabljen v politične namene. A v politiki pač ni dovoljeno vse in cilj ne posvečuje sredstev. Machiavellijevega Vladarja je očitno mogoče brati in razumeti tudi zelo površno.

Z nenapovedanim nadzorom poslancev, članov Knovsa (dva iz stranke SDS in en iz Desusa), ki so zahtevali pojasnila o konkretnih operativnih zadevah, ki se niso nanašala na izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov in ki so zahtevali posredovanje podatkov o vpogledih v evidence policije za določene konkretne fizične osebe (določene poslance oziroma politike), je šla SDS predaleč. Še posebno ker so spraševali tudi o predkazenskem postopku, ki ga je policija začela marca 2018. Postopek je povezan s 450.000 evri posojila državljanke BiH Dijane Đuđić stranki SDS. To je seveda že izrabil premier v odstopu Marjan Šarec, ki je ocenil, da je bil obisk Knovsa na policiji namenjen ugotavljanju napredovanja preiskav o financiranju stranke SDS, ne pa skrbi za varnost politikov pred prisluškovanjem.

Spopad med vodilnima strankama SDS in LMŠ je torej dosegel vrhunec, dramski trikotnik pa bo dosegel razplet z odgovori, ki jih bodo prinesli predsedniku države vodje poslanskih skupin na začetku prihodnjega tedna glede podpore morebitnemu mandatarju za sestavo nove vlade.

Preberite še: