Svet je na nogah za naš edini dom

Voljo protestov bo treba le ustrezno prenesti na prihodnje volitve. To morajo vedeti vsi politiki.
Fotografija: Teden protestov se je začel danes. FOTO: Sergei Supinsky/Afp
Odpri galerijo
Teden protestov se je začel danes. FOTO: Sergei Supinsky/Afp

Naš edini planet še kar segrevamo, led se topi, emisije rastejo, tako kot poraba virov, od vode do rastlin in živali, kopno in morja so polna odpadne plastike, a ne bi nič spremenili, takoj ko pride do vprašanj dobičkov, stroškov ali udobja vsakega posebej. Zdaj prihaja nov čas in nove generacije.

Vendarle se premika, kot kaže, bo na ceste v tem tednu protestov in podnebnega vrha Združenih narodov šlo dovolj ljudi, da se bodo politiki ustrašili za svoje položaje. Prazne obljube ne prepričajo več. Hočemo na pot čistega razvoja, sicer bo ta civilizacija propadla. To dolgujemo potomcem, ki so z Greto Thunberg dobili glas tudi na največjih zasedanjih. Mladi povsod zahtevajo ukrepanje vlad.

Berlin. Kdo bo gotovo rekel, da je malo preveč plastike. FOTO: John Macdougall/Afp
Berlin. Kdo bo gotovo rekel, da je malo preveč plastike. FOTO: John Macdougall/Afp


Rešitve niso take, da bi evropski ali ameriški način življenja preživel povsem brez sprememb. Treba bo zmanjšati porabo virov in porabo energije, zlasti iz fosilnih goriv. O odpravi premoga je kar obsežno soglasje, drugače pa je z nafto, pri kateri je vsaka motnja oskrbe povezana s preplahom držav. Še najmanj sprememb v naravi in življenju verjetno terja uporaba jedrske energije, pa sončna in vetrna energija. Hidrolektrarne so že velik poseg.

Uporabo plastike bomo morali omejiti na tako, ki bo v krogu predelave. Ljudem bo treba omogočiti časovno in stroškovno ugodno možnost za življenje brez lastnega avta. V souporabi morajo ostati le brezogljična vozila. Tako zrak v mestih ne bo več ubijal.

Nujno bo najti rešitve za črpanje ogljikovega dioksida iz zraka, sicer se bodo podnebne spremembe stopnjevale še vrsto desetletij. Različne organizacije po svetu sadijo na milijone dreves, več ogljika lahko posrkajo nezorana tla, še mnogo več močvirja, ki smo jih sicer večinoma izsušili, največ pa rastline v morjih. Obstajajo tudi že tehnologije za zajem ogljika, vendar bo za to treba proizvesti veliko energije, ki bi jo lahko porabili drugje.

Vabilo Mladih za podnebno pravičnost. FOTO: Greenpeace
Vabilo Mladih za podnebno pravičnost. FOTO: Greenpeace


Slovenija je čudovita država, to vemo vsi, prebivalci pa smo že pokazali, da znamo sodelovati, najprej z množičnim čiščenjem države. Mladi so letos že zrežirali največji protest v tej državi. To voljo bo treba le ustrezno prenesti na prihodnje volitve. V vseh državah.

Preberite še: