Tudi klofuta je nekaj, če ni rešitve

Ali politiki razumejo gospodarstvo? Vprašanje se ponavlja vsa leta, odkar GZS pripravlja vrh gospodarstva.

Objavljeno
13. november 2012 19.02
Posodobljeno
13. november 2012 20.00
Lidija Pavlovčič, gospodarstvo
Lidija Pavlovčič, gospodarstvo
Enako vprašanje lebdi tudi nad jutrišnjem vrhom, kjer naj bi se na odprti sceni srečalo 400 gospodarstvenikov z ministri, predsednikom državnega zbora in poslanci.

Letošnja pričakovanja so podobna lanskim, namreč da naj pogovor gospodarstva in politike pomaga pri izhodu iz krize. Razlika je le v tem, da je lanski vrh potekal tik pred predčasnimi volitvami in so zato stranke obljubljale marsikaj. Nekaj gospodarskih predlogov so zapisale celo v koalicijsko pogodbo. In učinek? Premajhen.

Kaj pa letošnji vrh? Ta poteka v tednu po predsedniških volitvah, v pričakovanju sobotne stavke v organizaciji sindikatov in dodatno še v znamenju parlamentarne razprave o reformah. Seveda poteka tudi pod vtisom velike politične krize, ki je posledica nezmožnosti koalicije in opozicije, da se sporazumeta o bistvenem. Namreč, da je prioriteta z realnimi ukrepi pomagati gospodarstvu, in da so manipulacije pri zadevah, kot sta denimo slaba banka in državni holding, škodljive.

Ker so razmere čedalje bolj krute, ni več časa za opazovanje političnih igric. Podjetja ne morejo v nedogled čakati na bolj življenjsko odločanje državne birokracije pri tem, ko pri dodeljevanju evropskih sredstvev, upošteva predvsem formalnosti namesto vsebino projekta. Nepotrebnih blokad je še več, zato ne preseneča, da nekateri domači podjetniki že zapuščajo Slovenijo. Beg iz obupa nad razmerami ni rešitev, je pa grenka klofuta za vse. Kako in kdaj bodo presekane vse možne blokade, še ni čisto jasno. Ostaja pa upanje, da bo današnji poziv gospodarstva, namenjen vladi, pomagal pri razumevanju problemov in potem morda celo pri ukrepanju.