V letu '13

Največkrat uporabljeni besedi v debati o letu 2030 sta bili »kriza« in »spremembe«.

Objavljeno
23. april 2013 23.07
uho*EU-Slovenija
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Predsedniku države Borutu Pahorju je danes, to je že treba priznati, v »izoliranem političnem območju« kompleksa Brdo – kot ga je označila ena od udeleženk – uspelo zbrati velik del slovenske intelektualne smetane. Tiste, ki razmišlja o prihodnosti države, ki ima tudi precej jasno predstavo o tem, kakšna naj bi ta bila, ki pa jo, kot se je pokazalo, predvsem skrbi sedanjost. »Kriza« je bila daleč najpogosteje uporabljena beseda, za njo pa »spremembe«, »zaupanje« in »znanje«.

Sicer brez dvoma smiselno in na trenutke drzno debato o Sloveniji v letu 2030 (abstraktna letnica verjetno nima posebnega pomena, se pa dobro sliši) so pred koncem zaznamovali strahovi udeležencev, da bo izzvenela v prazno. Upravičeno.

Tovrstne razprave so v preteklosti že bile, a so v najboljšem primeru končale v zbornikih v zaprašenih arhivih. Prav Borut Pahor je bil v obdobju, ko je vodil vlado, pobudnik številnih konferenc, »razvojnih dialogov« in strateških forumov, ki niso imeli nikakršnega učinka na realno dogajanje v državi. Čeprav je zdaj v drugačni vlogi, si iste napake ne bi smel privoščiti. Časi so pač drugačni; državljani si želijo in zahtevajo participacijo pri sprejemanju odločitev, ki rišejo podobo nove Slovenije.

Kakšna bo ta, je sicer še vedno odvisno zlasti od potez izvršne oblasti. Vladna koalicija v teh dneh z velikimi pospeški začenja usklajevanja o paketu ukrepov, ki jih je obljubila državljanom in Bruslju. Smer je jasna: parlament bo predvidoma prihodnji teden v enem zamahu spremenil referendumska pravila in vpisal zlato fiskalno pravilo v ustavo. Vlada bo torej, kot je obljubila, nadaljevala politiko varčevanja.

Kar je že tudi odgovor na vprašanje, kakšna bo Slovenija – leta 2013.