Urgenca v slepi ulici

Kirurg in profesor Matjaž Veselko je s svojim odstopom povedal, da tako ne gre več.

Objavljeno
17. oktober 2012 20.29
Posodobljeno
17. oktober 2012 21.00
tlo_ukc
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Na prvi pogled se zdi, da bi se novica o odstopu predstojnika poškodbenega oddelka UKC Ljubljana, prof. dr. Matjaža Veselka, v poplavi drugih odstopov, razrešitev in zamenjav v naši državi lahko neopazno uvrstila med druge podobne vesti. A ni tako. Odstop prvega izmed 32 kirurgov, ki na urgenci vsak dan dobesedno rešujejo življenja hudo poškodovanim, je vreden posebnega zapisa.

Prof. dr. Matjaž Veselko ni šibek zmuzne, kakršnih v naši državi mrgoli. Kirurg je, nekoč alpinist in gorski reševalec, ki je pri svojih 57 letih že zdavnaj dodobra utrjen proti vsakodnevnim stresom. Okrepilo ga je nenehno soočanje z nihanjem bolnikov med življenjem in smrtjo v operacijskih dvoranah, za zahtevne organizacijske izzive se je kalil štirinajst let, ko je pomagal organizirati delo svojemu predhodniku, prof. dr. Martinu Toninu.

Položaj predstojnika je sprejel pred tremi leti, ravno takrat, ko je začela zdravstvena blagajna intenzivno varčevati v bolnišnicah. A je bil kljub temu optimist. Še spomladi je v pogovoru za Delo naštel niz načrtov za izboljšanje oskrbe poškodovancev. Zdaj je presodil, da jih ni mogoče uresničiti. Celo več: povedal je, da bo delo na urgenci – torej pomoč nujnim bolnikom – težko organizirati. To je alarm za vso državo.

V tem trenutku so »pred odhodom« številni vodilni strokovnjaki. Vlada je namreč poslala v parlament zakon o izvrševanju proračuna, po katerem bo lahko odstavila vse, ki bodo poslovno leto končali v rdečih številkah.

Ob krčenju sredstev takih ne bo malo. Na drugih področjih pomanjkanje morda ne bo imelo tako hitrih učinkov. A v zdravstvu bodo hudo bolni, ob katerih zaradi varčevanja ne bo dovolj zdravnikov, umirali. Kirurg in profesor Matjaž Veselko je s svojim odstopom povedal, da smo v slepi ulici. Ali bodo bolnike začeli operirati naši politiki?