Visoka stava Nancy Pelosi

ZDA bodo ideološko še bolj razklane kot do zdaj.

Objavljeno
26. september 2019 06.00
Posodobljeno
26. september 2019 07.32
Karikatura: Marko Kočevar
Ameriški cesar je gol. Prepis poletnega telefonskega pogovora predsednika Donalda Trumpa z ukrajinskim predsednikom kaže z domačimi nasprotniki obsedenega politika, ki ga ni sram večjega dela pogovora s tujim državnikom nameniti prošnji za pomoč pri odkrivanju domnevne korupcije demokratskega predsedniškega izzivalca in njegovega sina.

A je gola tudi cesarica, če lahko tako rečemo tretji najpomembnejši političarki ZDA. Predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi je odložila rokavice: ali bo padel Trump ali pa bo politično obležala sama. Dobro ve, da so nekdanjega demokratskega predsednika Billa Clintona, zaradi razmerja z Monico Lewinsky obtoženega laganja, v predstavniškem domu sicer obsodili, ne pa tudi v senatu – in tako je v Beli hiši ostal do konca mandata. Njegov republikanski tožnik Newt Gingrich se je poslovil še pred njim.Zmagovalec največjega moralnega dvoboja ameriške politike po postopkih razrešitve proti Clintonu in pred njim Richardu Nixonu bo najbrž dobil tudi prihodnje predsedniške volitve, zato ni presenetljivo, da se je kalifornijska demokratka med naznanjanjem preiskave sklicevala na enega od ustanovitvenih očetov ZDA. »Republiko, če jo boste lahko ohranili,« je Benjamin Franklin po sklenitvi ustave leta 1787 odgovoril državljanom, ki jih je na stopnicah Independence Hall zanimalo, kakšno državno ureditev so dobili, republiko ali monarhijo. Sovražniki sedanjega predsednika ZDA že od njegovega prvega dne v zvezni politiki verjamejo, da se vede kot najbolj absolutistični monarh in ga je treba tako ali drugače spraviti iz Bele hiše.

Preiskava o razrešitvi pa nakazuje tudi, da demokrati niso prepričani o zmagi na prihodnjih predsedniških volitvah. Takšne politične osebnosti, kot je Trump, v Beli hiši res še niso videli, jedro njegovih volivcev ostaja relativno trdno kljub revolucijam, ki jih je uvedel v gospodarski in trgovinski politiki, odnosu do zaveznikov ter v vsej svoji zunanji politiki. Ali pa prav zato? Največja mora demokratov je še ena zmaga ameriškega nacionalista na temelju njegovih gospodarskih in političnih uspehov, zato bodo po dvigu preiskave o razrešitvi na višjo raven ZDA ideološko še bolj razklane kot do zdaj.