Volitve 4.0

V novi digitalni družbi tehnologija ponovno na novo strukturira politiko.
Objavljeno
09. november 2017 19.33
Mario Belovič
Mario Belovič
Pred državo in volivci je drugi krog predsedniških volitev. Na nedeljski praznik demokracije bomo šestič izvolili predsednika republike. Za nami je zelo dolgočasna in neinovativna kampanja, v kateri sta oba kandidata imela možnost jasno povedati svoja stališča in predstaviti pogled na politiko in vlogo predsednika v njej. Pa tudi vse drugo. Ta je pokazala dovolj razlik med obema kandidatoma, da si vsak volivec lahko ustvari svoje mnenje in izbere, koga bo volil. Ali ostal doma.

Precej bolj kot oba kandidata in konec koncev tudi sam volilni rezultat je zanimiv družbeni kontekst, ki se je pisal v tokratni kampanji. Izveden je bil še en poskus, kolikšen volilni doseg imajo v Sloveniji ksenofobna, homofobna in populistična politika, ki počasi preraščajo staro celino. Doseg je (še) večji kot se mogoče zdi po rezultatih prvega kroga, je srhljivo spoznanje; vse, kar takšna politika pri nas potrebuje, so novi obrazi za 21. stoletje.

Drugo za prihodnost pomembno sporočilo predvolilnega dogajanja je visoka volilna abstinenca, predvsem med mladimi, ki se bo verjetno uresničila tudi to nedeljo. Ta je poleg ponujene izbire kandidatov, predvsem posledica resne krize modernega političnega sistema. Naš politični sistem je dozorel v prvi industrijski revoluciji, ki je bila čas množičnih organizacij in centraliziranega državnega nadzora. V novi digitalni družbi, ki postaja vse oprijemljivejša, tehnologija na novo strukturira politiko.

Zdaj je čas neskončne izbire, digitalne tehnologije, masivnih podatkov, avtomatizacije in umetne inteligence. Ekonomija, družbene identitete, politične lojalnosti, verjetno pa tudi samo bistvo človeške narave, se spreminjajo in politika se bo morala z njimi. Če tega ne bo hotela ali zmogla, jo bo nova doba, v katero vstopamo, pogoltnila.