Vražja gugalnica

Otrokom bomo zapustili ogromno denarja in velike naravne dolgove.
Objavljeno
12. december 2017 09.00
Posodobljeno
12. december 2017 21.00
Človeški možgani niso razviti tako, da bi lahko sešteli vse majhne dejavnike, ki vplivajo na podnebje in okolje, ter oblikovali sklepe, kakšne bodo posledice. Pripravneje je razmišljati o kratkoročnem dobičku, tudi če je ta na račun podnebja in okolja. Žal je to šlo že tako daleč, da nas narava že zelo resno opominja, kako jo spravljamo iz idealnega ravnotežja.

Letni časi tako ne nihajo več v mejah, ki smo jih poznali. Na gugalnico bo treba namestiti varovalno ograjo, človeštvo pa si bo moralo nadeti še čelado, saj so nihaji že ekstremni, hitrost guganja je vse večja, za povrhu se gugalnica tudi nepričakovano ustavlja in zaganja.

Politika je s Parizom pred dvema letoma naredila korak naprej, ko je začela upoštevati znanstvenike. Evropska komisija je v teh dneh vzpostavila platformo za premogovne regije v tranziciji, evropske države so okrepile zaveze za polnjenje podnebnega sklada, spet je veliko besed o enem planetu za vse in o tem, da smo ga dobili v najem od otrok. Čas, ko se emisije še vedno povečujejo, pa neusmiljeno teče naprej.

Otrokom bomo pustili veliko papirja, ki mu rečemo kapital, onesnažen zrak, vodo in tla, pri tem pa manj kot polovico pravega, naravnega kapitala, ki je nastajal več milijard let. Nafte, premoga, plina in tudi vode. O premogu vemo iz domačih krajev, da ga je še za 40 let, nafta bo s pospeševanjem porabe postala dražja, plinski trg pa zamaje že eksplozija v delu enega vozlišča.

Vsak od nas je s svojimi dejanji del mehanizma, ki pospešuje podnebne spremembe in tudi take ekstremne padavine, kot jih imamo v Sloveniji v teh dneh. A tega ne doživljamo vsi enako. Nekateri si še vedno lahko domišljajo, da jih nič ne ogroža in da je njihova pravica, da se usedejo v avtomobil in v trgovini kupijo kup novih stvari, tudi plastičnih.

Vražja gugalnica

Pokrov. Karikatura: Marko Kočevar