Vsak glas šteje

Prvič v zgodovini izid rešuje žreb.
Fotografija: Šmarješke Toplice in Koper sta stvarna dokaza, da vsak glas šteje. KARIKATURA: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Šmarješke Toplice in Koper sta stvarna dokaza, da vsak glas šteje. KARIKATURA: Marko Kočevar

Znani so rezultati drugega kroga lokalnih volitev. Presenečenj je bilo kar nekaj, največje med njimi nemara to, da so se ljudje v nasprotju z glavnim mestom, pogosto odločili za nove obraze in nove priložnosti. Toda to ni edino ali glavno sporočilo teh volitev. Eno poučnejših gotovo prihaja iz Kopra in iz Šmarjeških Toplic. V teh so ljudje v odločanju med dvema kandidatoma, med Bernardko Krnc in Marjanom Hribarjem, kot z rezom britvice in do enega glasu zarezali natančno med dve polovici (po 1016 glasov). Prvič v zgodovini naše države volilni izid rešuje žreb.

V Kopru volilna zadeva ni bila nič manj dramatična. Šele včeraj popoldne je po daljših zapletih v javnost prišel rezultat, med zmagovitim Alešem Bržanom in poraženim dosedanjim županom Borisom Popovičem je le sedem glasov razlike. Nekaj podobno dramatičnega se spominjamo iz drugega kroga lokalnih volitev v Postojni, vendar ne teh, ampak leta 2014. Takrat sta bila med zmagovalcem Igorjem Marentičem in poražencem Jernejem Verbičem le dva glasova razlike.

Lokalne volitve so pokazale, da se v Sloveniji občutljivost ljudi za upravljanje življenja in okolja povečuje. Volivci so do kandidatov in njihovih obljub vzpostavili oseben odnos in vtis že v kampanji je bil, da so na lokalni bolj kot na državni ravni dojeli, da njihov glas šteje.

Letošnje volitve so glede tega priskrbele prepričljive argumente. Šmarješke Toplice in Koper sta tudi stvarna dokaza, kajti tam je štel dobesedno vsak glas in kdor svojega ni uporabil, se danes najbrž sprašuje, kaj vse bi se v prihodnosti lahko zgodilo drugače, če bi šel volit. Zdi se, da so bile te lokalne volitve dober uvod v prve prihajajoče naslednje volitve, te pa bodo maja prihodnje leto in bodo s podobno pomembno vsebino določile poslance za evropski parlament.

Preberite še: