Zapomnili si bomo presežek

Mateja Vraničar Erman se je v Bruslju pogajala o NLB, ko se se drugi politki oportunistično obrnili stran.
Fotografija: Karikatura: Marko Kočevar
Odpri galerijo
Karikatura: Marko Kočevar

Vlada bo v četretk odločala o predlogu razrešitve državne sekretarke na ministrstvu za finance Mateje Vraničar Erman, njeno mesto bo po napovedih zasedla Natalija Kovač Jereb, tako da je ta točka zgolj formalnost.

Vraničar Ermanova je dolgoletna uslužbenka ministrstva za finance. Če malo banaliziramo, pozna vsak kot v hiši, ve, kam vodijo vsaka vrata in kdo sedi za njimi. Kot strokovnjakinja je stopila v ministrske čevlje Dušana Mramorja, ko je ta odstopil in nato zvozila do konca mandata ter bila v igri za novi mandat. Zavzemala se je za privatizacijo NLB in se v Bruslju pogajala, ko so karierni politiki oportunistično obrnili stran.



O njenem delu lahko razpravljamo, nekateri ji bodo očitali, da je držala državno denarno denarnico preveč zaprto, podjetniki, da davčnega primeža ni zrahljala. Je pa dejstvo, da je imela velik presežek, kar je izjemen dosežek v zgodovini samostojne države. Lahko se pogovarjamo, ali je k temu pripomogla rekordna gospodarska rast, da ji je predhodnik Dušan Mramor pripravil teren, da je imela srečo z gospodarskim ciklom in podobno. Ampak imeti javnofinančni presežek (seštevek vseh javnih blagajn) ni samoumevno, čeprav smo blizu vrha poslovnega cikla. Tudi v preteklosti so bila obdobja rasti, pa se ni izšlo. Spomnite se samo, kako so za en mesec skrajšali proračunsko leto.

Zanimivo bo opazovati, kako se bodo znašli brez nje (ni še čisto jasno, ali bo na ministrstvu ostala zaposlena). Sindikati imajo večstomilijonske zahteve za celoten javni sektor, pripraviti je treba davčno prestrukturiranje in se odločiti, kaj bo z nepremičninskim davkom, če sploh kaj. Če gospodarska rast usahne, bodo usihali tudi prihodki. Merilo za ocenjevanje bo samo eno. Ali presežek bo ali pa ga ne bo.

Preberite še: