Zbogom Evropa, pozdravljena Azija!

Podjetjem, ki delujejo na globalnem trgu, 
bo jeseni lažje.

Objavljeno
15. julij 2012 20.09
Erika Repovž, gospodarstvo
Erika Repovž, gospodarstvo

Kljub nespodbudnim napovedim, da bo šlo slovenskemu gospodarstvu v drugi polovici leta še težje kot doslej, je naša anketa med nekaterimi večjimi podjetji pokazala, da vsaj ponekod na mikroravni ne grozi tako črna slika, kot jo za jesen kaže večina kazalcev gospodarske uspešnosti.

Stagnacija gospodarske rasti, ki jo pričakujejo v Evropi, naj bi se v Sloveniji kazala predvsem v zmanjšanju naročil v podjetjih, odvisnih od evropskega trga. Med evropskimi državami je za nas najpomembnejša Nemčija, še posebej stanje v nemški avtomobilski industriji, za katero delajo številni slovenski izvozniki. Po podatkih slovensko-nemške gospodarske zbornice je pri nemških proizvajalcih avtomobilov sicer opaziti posledice nestabilnih razmer na mednarodnih finančnih trgih, vendar vsaj uspešnejši med njimi prodirajo na nove, hitro rastoče azijske trge.

Da sta Evropa in Amerika v gospodarskem pogledu mrtvi in da se je treba tudi v Sloveniji začeti ozirati proti državam v razvoju, kjer kupna moč narašča, je pri nas med prvimi na glas povzel uspešen proizvajalec plovil, ki se mu je uspelo zelo zgodaj prilagoditi in s pomočjo Rusov in

Kitajcev izpluti iz krize, še preden bi ga ta v resnici lahko dosegla. V resnici vse uspešne slovenske podjetniške zgodbe, najsi bo Jakopinova, Boscarolova ali Akrapovičeva, kažejo, da si danes lahko prisoten le globalno, ali pa te ni. Odločitev, da bi deloval samo v Evropi, kmalu ne bo več mogoča, so spoznali tudi v nekaterih večjih izvoznih podjetjih.

Temu primerne so napovedi podjetij ob vstopu v drugo polovico leta: za globaliste bo letošnja jesen bistveno lažja kot za lokalce.