Zelena senca

Drevesa znižujejo temperaturo v okolici, zmanjšujejo onesnaženost zraka, blažijo podnebne spremembe, pa tudi lajšajo stres in so dobrodošla za najranljivejše skupine.
Fotografija: V državah, ki bi jim bili radi podobni, rast dreves upoštevajo pri gradnji infrastrukture. Pri nas je to, razen redkih izjem, še znanstvena fantastika. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
V državah, ki bi jim bili radi podobni, rast dreves upoštevajo pri gradnji infrastrukture. Pri nas je to, razen redkih izjem, še znanstvena fantastika. FOTO: Jure Eržen/Delo

Jadikovati zaradi vročine je sredi poletja precej neumno. Vsako leto je vroče in zaradi globalnega segrevanja najverjetneje kaj kmalu, če sploh, bolje ne bo. Si pa lahko življenje precej olajšamo, če poiščemo senco.

V nekaterih mestih je to laže reči kot storiti. Prav ta teden so po televiziji poročali, da bi si v Mariboru želeli posaditi več dreves, ker je dokazano, da drevesa znižujejo temperaturo v okolici, zmanjšujejo onesnaženost zraka, blažijo podnebne spremembe … V Sloveniji smo na tem področju, razen redkih izjem, še precej daleč. Drevesa v mestih ob kakršnih koli prenovah in investicijah raje sekamo. Ker je tako laže in ceneje, pa še jeseni ni nadležnega listja. Tako je bilo med drugim na Ptuju, v Novem mestu, prav včeraj je v središču Celja ob sanaciji Celjskega doma padla platana.

Pri nas pri obnovah očitno nihče ne razmišlja tudi o živih organizmih, s katerimi si delimo življenjsko okolje. V državah, ki bi jim bili radi podobni, rast dreves upoštevajo pri gradnji infrastrukture. Če ceste ne morejo speljati drugače, drevesa presadijo. Ne, ni znanstvena fantastika, to počno v več evropskih državah, in tudi ni res, da se ne da presaditi večjih dreves. Japonci so uspešno presadili 700 let staro in 80 metrov visoko drevo!

In če gremo malce bliže. Te dni smo brali, da na Dunaju, kjer raste 480.000 dreves in vsako leto posadijo 3000 novih, načrtujejo še dodatne zelene površine. Da bi ohladili meščane, bodo ozelenili tudi 150 fasad, ki znižajo temperaturo okolice za do 13 stopinj Celzija. Drevesa so sicer sposobna še mnogo več. Med drugim lajšajo stres in so dobrodošla za najranljivejše skupine. Starejši na primer laže počakajo na prevoz v senci drevesa.

Kaj bomo torej naredili? Še letos imam v načrtu dodatno ozeleniti vrt. Razmišljam o brezi. V mestu pa upam, da bom imela možnost sesti v zeleno senco. Ne mislim platnene.