Zemljevid in lego kocke

Zemljevidi naj bodo stvar hladnega, racionalnega razmisleka.

Objavljeno
15. maj 2013 21.46
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Ali Žerdin, Sobotna priloga
V deželi Danski, ki ima – prosto po Shakespearu – nekaj težav z gnilobo, so pred šestimi leti reformirali lokalno samoupravo. Državo so razdelili na 98 občin. Pred tem je bila Danska razdeljena na 275 občin. Pred letom 1970 je bila razdeljena na več kot tisoč občin ...

Shakespearovo zaprašeno in površno poročilo o gnilobi gor ali dol, Danska sodi med bolj urejene države sveta. Sodi med bogatejše države sveta. Kljub bogastvu Danska število občin zaradi finančne stabilnosti zmanjšuje, Slovenija pa je v dveh desetletjih 60 občin, ki jih je na zemljevid postavil Edvard Kardelj, skoraj početverila. Dodati je treba, da Kardeljev samoupravni um problemu finančne stabilnosti ni namenjal posebne pozornosti.

Vprašanja so jasna. Ali so lokalne skupnosti zaradi orjaškega števila občin bolj demokratične, kakor bi bile, če bi imeli - kot denimo Danci - le 98 občin? So učinkovitejše? So potrebe državljank in državljanov, občank in občanov, zaradi orjaškega števila občin bolje servisirane? Ali pa je število občin v resnici posledica folklornih nesoglasij med prebivalci severnega in južnega dela doline, vzhodnega in zahodnega brega porečja, ki je sicer povsem spodobno povezano z mostovi?

Je število občin rezultat ambicij lokalnih partijskih veljakov, ki z ničimer ni povezano s servisiranjem potreb ljudi? Bi za servisiranje potreb ljudi morda ostalo celo več denarja, če bi se število občinskih administracij, pisarn, županov in fikusov precej zmanjšalo?

Odgovori niso enopomenski. Gotovo obstajajo občine, ki kljub majhnosti dobro servisirajo potrebe ljudi. Upoštevati pa velja tudi severnjaško izkušnjo, da so razposajenemu igranju namenjene lego kocke. Zemljevidi pa naj bodo stvar hladnega, racionalnega razmisleka.