Zvezdniki in statisti

Berlinski proces je poskus ohranitve naravne evropske vplivne sfere.

Objavljeno
11. julij 2017 20.46
Vili Einspieler
Vili Einspieler
Državam nekdanje SFRJ in Albaniji, brez Slovenije in Hrvaške, je bilo treba ponuditi alternativne možnosti za članstvo v EU. Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je že na začetku brez dlake na jeziku objavil, da v njegovem mandatu nadaljnje širitve z novimi članicami ne bo. Slabo novico za Balkan je potrdil tudi zadnji vrh EU v Rimu. Nastalo praznino je pred tremi leti poskušal zapolniti Berlin z diplomatsko pobudo, imenovano berlinski proces.

V igri ni le regionalna varnost in stabilnost, ki jo lahko krepijo le države v regiji z nadaljevanjem reformnih procesov ter gospodarskim, infrastrukturnim in energetskim povezovanjem. Nemčija ima na Balkanu gospodarske in infrastrukturne interese, ki jih ne ogroža le evropska širitvena utrujenost. V regiji se zaradi zmanjšanja podpore evrointegracijam povečuje vpliv Rusije, Turčije in Kitajske. V kalnem ribari tudi Veliki brat, ki si prizadeva, da bo Amerika spet velika.

Berlinski proces je poskus ohranitve naravne evropske vplivne sfere in interesa balkanskih držav za evropsko pot. Rusiji destabilizacija regije še ni v interesu zaradi načrtovanih energetskih in infrastrukturnih projektov. Turčija ima zelo veliko problemov doma in v soseščini, Kitajska pa sledi le svojim gospodarskim in strateškim interesom. Kljub temu bo EU kos izzivanju velikih igralcev le, če bo Balkan opredelila kot geopolitično prioriteto.

S tega zornega kota je berlinski proces najpomembnejši regionalni mehanizem uravnavanja evropskih pristopnih procesov na Balkanu. Državam v regiji, ki so soodvisne, je lahko v pomoč, domačo nalogo pa morajo opraviti same. Stabilnost regije je v interesu Slovenije, ki ohranja aktivno vlogo v nemški pobudi. V življenju ljudi in držav ni glavnih igralcev in statistov. Vsi so glavni igralci v svoji zgodbi.