Velika energetska priložnost za male države

Dr.Tomaž Kumelj se v Pismih bralcev v prispevku Po porabi energije smo zelo potratni sprašuje, kdo bo plačal razgradnjo fotovoltaičnih celic.
Fotografija: Razgradnjo fotovoltaičnih celic plača lastnik. Fotodokumentacija Dela
Odpri galerijo
Razgradnjo fotovoltaičnih celic plača lastnik. Fotodokumentacija Dela

Dr.Tomaž Kumelj se v Pismih bralcev v prispevku Po porabi energije smo zelo potratni sprašuje, kdo bo plačal razgradnjo fotovoltaičnih celic, ko bodo te odslužile in ne bodo več uporabne.

Če človek razmišlja kot opazovalec, je vprašanje morda umestno, če pa kot investitor ali uporabnik pa verjetno ni dileme – tisti, ki je lastnik. Tudi stroški verjetno ne bi smeli biti problem, saj je tehnologija razgradnje znana. Tudi doprinos v življenjski dobi neke fotovoltičene celice je bil takšen, da strošek razgradnje ne sme biti ovira. Ker je pridobivanje električne energije s pomočjo sonca ali vetra eko nesporno čista dejavnost od prvega dneva postavitve do zadnjega pred demontažo, nastane strošek in onesnaževanje samo na koncu. Pri fosilnih energetskih napravah nastaja onesnaževanje vsak dan, tudi ostanki goriv nastajajo vsak dan, na koncu pa še stroški in ostanki po demontaži.

Veliko se piše in govori o možnosti ti. sosedskih« elektrarn, čemur se pametno reče mikro energetska omrežja, vendar ni nikjer nobenega – ne forovoltaičnega ne z malimi vetrnimi elektrarnami. Naši predpisi s področja pridobivanja električne energije iz malih naprav so napisani tako, da se to ne izplača in se poizkuse že v kali zatre. V Veliki Britaniji so 8. januarja letos sprejeli predpise, ki zakonsko in finančno urejajo to področje in izjemno podpirajo pridobivanje električne energije in malih naprav. Povsod po svetu se neznanske vsote vlagajo v naprave za pridobivanje električne energije iz obnovljivih virov. Generatorji so cenovno konkurenčni vsem napravam na osnovi fosilnih goriv in vodne energije, elektrika pa je vedno dražja in še dražja bo, ko se bodo porabi pridružila še električna vozila.

Kljub nizki ceni električne energije iz proizvodnih naprav, je elektrika draga, ker so prenosni sistemi vedno bolj sofisticirani in veliki, pri nas pa je dodatni razlog še zatiranje konkurence.

Veliki sistemi so tudi zelo občutljivi ob naravnih katastrofah, vendar se kaže, da bo v svetu počasi prišlo do spoznanja, da je tudi »mikro« proizvedena energije uporabna energija, cenovno in stroškovno konkurenčna. V večji mero se bo začelo podpirati razvoj malih energetskih naprav in omrežij. Tu pa vidim veliko priložnost tudi za take države, kot je naša.
Alojz Schnabl, Kamnik
 

Komentarji: