Če bi bil med poslanci, bi me bilo sram!

Proti vsem poslancem, ki so hoteli pomagati tobačni industriji,  bi morale politične stranke takoj ukrepati.
Fotografija: Koliko ste prebrali o uspešnih in neuspešnih ukrepih za preprečitev ali prenehanje kajenja? Foto Shutterstock
Odpri galerijo
Koliko ste prebrali o uspešnih in neuspešnih ukrepih za preprečitev ali prenehanje kajenja? Foto Shutterstock

Saj ni res – pa vendarle je. Pri nas, v Sloveniji, se je v 21. stoletju našlo 39 poslancev, ki so nasprotovali zakonski uvedbi enotne (univerzalne) oblike podobe cigaretnih škatlic v letu 2020 in predlagali odlog za tri leta!

Proti vsem tem poslancem bi morale politične stranke, ki se, kot stalno izjavljajo, bore za dobrobit ljudi v Sloveniji, takoj ukrepati. Verjamem, da so to le moje pobožne želje, kot so pobožne želje, da bi mi, Slovenke in Slovenci, stopili skupaj in zahtevali njihov odstop, kajti drugega si ne zaslužijo!

Raziskave kažejo, da kajenje povzroča huda obolenja. Foto Dejan Javornik
Raziskave kažejo, da kajenje povzroča huda obolenja. Foto Dejan Javornik


Sreča je, da se je na odboru za zdravstvo našlo dovolj predstavnikov ljudstva, ki so bili proti temu. Nekateri podpisniki so se ob argumentih stroke posuli s pepelom. Spoštovani, to ni dovolj! Kaj ste mislili pred tem? Koliko ste prebrali o uspešnih in neuspešnih ukrepih za preprečitev ali prenehanje kajenja? Očitno premalo in kljub temu ste zagovarjali povsem nesprejemljiva stališča. Razumem, da se lobiji, ki imajo korist od tobaka, bore proti zanje neugodnim zakonskim predlogom, ne razumem in ne sprejemam pa stališč naših predstavnikov v parlamentu, ki podležejo tem lobijem.

Nič ne bom slepomišil. Brez dvoma je to bil poizkus pomoči tobačni industriji pod pretvezo, da bo v državni blagajni nastala velika luknja, če ne bo prihodka od davkov na cigarete. O ceni te pomoči ne bom ugibal. So pa znane študije (Italija), da je dobrobit, prihodki države (davki od tobaka, s katerimi se polni proračun, in število zaposlenih v tobačni industriji), manjša v primerjavi s stroški, ki jih ima država zaradi bolezni, posredno ali neposredno povezanimi s kajenjem, stroški zdravljenja, bolniških staležev, operativnih posegov in prezgodnjih smrti.

Ker vem, da ne bo nobene reakcije politike in politikov, ki se bodo naredili neumne, mi dovolite samo to, da rečem: sram naj vas bo! To rečem kot zdravnik, ki sem se vrsto let soočal s počasnim umiranjem kadilcev s kronično obstruktivno boleznijo, ki kljub kisiku niso mogli ne živeti ne umreti, z bolniki s pljučnim rakom, ki so v največjem številu kaj hitro umrli, kljub našim poizkusom zdravljenja. Na tem področju tudi še dandanes nismo uspešni, kot smo na drugih področjih rakastih obolenj! Bolezni obtočil, povezanih s kajenjem, niti ne bom omenjal.

In še enkrat! Poslanci, izbranci ljudstva, sram naj vas bo!
 

Preberite še:

Komentarji: