Evropa in mi

Kot zaveden Evropejec se sprašujem, ali smo doslej Slovenci dali Evropi tisto, kar od nas pričakuje?
Fotografija: Kot veliki izvozniki (izvoz predstavlja 80 odstotkov BDP) smo življenjsko zainteresirani, da evropsko gospodarstvo deluje uspešno. FOTO Leon Vidic
Odpri galerijo
Kot veliki izvozniki (izvoz predstavlja 80 odstotkov BDP) smo življenjsko zainteresirani, da evropsko gospodarstvo deluje uspešno. FOTO Leon Vidic

Ko smo se pred desetletjem in pol odločali, da vstopimo v EU, smo pričakovali veliko in – dobili smo veliko! Padle so meje in odprl se je velik prostor, znotraj katerega prosto krožimo ljudje, napredne ideje, vrednote, znanje, storitve in blago. Znanstvena fantastika? Ne, to je čista resnica! V EU smo vsi enaki, vsi imamo enake pravice, enake možnosti, ampak – tudi enake dolžnosti!


Ali smo povedali dovolj glasno?


Glede pravic smo si edini, kaj pa glede dolžnosti? Kot zaveden Evropejec se sprašujem, ali smo doslej Slovenci dali Evropi tisto, kar od nas pričakuje? Smo storili dovolj za boljšo, trdnejšo in naprednejšo Evropo? Bojim se, da ne.

Zdaj je priložnost, da storimo več! Sodržavljanom predlagam, da se zganemo, vsi, na vseh ravneh, da prihodnosti Evrope ne prepuščamo izključno »skrbi« političnih strank, kako bodo enega ali dva ali tri svoje kandidate pripeljale v evropski parlament. Mi sami moramo storiti več. Kot Evropejci in državljani Slovenije se moramo vsi vključiti v izdelavo slovenske akcijske platforme za Evropo. Oblikovati moramo čim več idej in konkretnih predlogov za stabilno in napredno Evropo. In to moramo Evropi tudi jasno in glasno sporočiti!

Naj omenim le dve temi. Najprej: kot veliki izvozniki (izvoz predstavlja 80 odstotkov BDP) smo življenjsko zainteresirani, da evropsko gospodarstvo deluje uspešno. Zato se moramo postaviti po robu vsemu, kar ovira nemoten razvoj evropskih gospodarstev, in se dejavno vključiti v vse iniciative, ki ta razvoj podpirajo. Ker, ne pozabimo, kot izvozniki smo tudi mi del nemškega gospodarstva! In obratno! In drugič: brexit je enako slab tako za Veliko Britanijo kot za Evropo, zato moramo jasno povedati, da želimo, da Velika Britanija ostane v EU. Smo doslej to povedali dovolj jasno in glasno? Smo to rekli britanskemu zunanjemu ministru J. Huntu, ko je bil pred tedni v Ljubljani? Smo predlagali najvišjim evropskim institucijam, da v imenu vseh nas na Britance »tik pred zdajci« naslovijo prijateljsko pobudo, naj o izstopu iz EU razmislijo še enkrat? To ni vpletanje v britanske notranje zadeve, kot bi lahko bilo pri Kataloniji ali Venezueli. Brexit ni izključno britanska zadeva, tiče se vseh nas! V EU nismo vstopili zato, ker v njej ni Velike Britanije, ampak zato, ker je!


Kaj vse bi lahko naredili?


Ne bom našteval naprej, saj je tem, pri katerih Slovenija lahko, more in mora dvigniti svoj glas, še in še! Na primer: Macronovo pismo državljanom EU. Francoski predsednik, ki ni kdorkoli, je pripravil odličen nabor tem, o katerih se moramo pogovarjati in jih, po mojem, tudi podpreti. Predstavljajte si, kakšno sijajno publiciteto bi med Evropejci dobila odločitev slovenske vlade, če bi kot prva vlada v Evropi podprla Macronove predloge! Slovenija bi s takšno potezo pridobila ugled države, ki se odziva, si upa in ji ni vseeno. Na tako pridobljenem ugledu bi imele naše bodoče evropske pobude, ki jih mora biti v prihodnosti odločno več, povsem drugačno težo.

Pred bližajočimi se evropskimi volitvami se moramo zato odprto pogovoriti o tem, kakšno Evropo si želimo in kaj bomo kot slovenski Evropejci ali evropski Slovenci prispevali k njenemu napredku. Zato predlagam, da v prihodnjih tednih odpremo široko javno razpravo o EU na vseh ravneh organiziranosti naše družbe, od lokalnih skupnosti, nevladnih organizacij, gospodarskih in drugih združenj pa vse do parlamenta. Pogovori bodo, prepričan sem, zelo dvignili šibko zainteresiranost državljanov za evropske zadeve in hkrati veliko prispevali h graditvi skupne slovenske akcijske platforme za Evropo. Le uspešna Evropa je zagotovilo za uspešno Slovenijo! In, seveda, tudi obratno!

Brexit je enako slab za Veliko Britanijo in Evropo, zato moramo jasno povedati, da želimo, da Velika Britanija ostane v EU. FOTO Reuters
Brexit je enako slab za Veliko Britanijo in Evropo, zato moramo jasno povedati, da želimo, da Velika Britanija ostane v EU. FOTO Reuters

Preberite še:

Komentarji: