Evropsko sodišče: poslanec sme oblasti reči »mafija«

ES je poudarilo, da je izražanje poslancev »politični govor par excellence« in posebno zaščiteni so opozicijski poslanci.

Objavljeno
19. november 2019 05.00
Posodobljeno
19. november 2019 09.42
Bivši ustavni sodnik in vrhovni tožilec dr. Fišer je ovadil poslanca zaradi oznake »mafija«. Foto Blaž Samec
prof. dr. Jurij Toplak, Pravna fakulteta UM
prof. dr. Jurij Toplak, Pravna fakulteta UM


Bivši ustavni sodnik in vrhovni tožilec dr. Fišer je ovadil poslanca zaradi oznake »mafija«, predsednik ustavnega sodišča dr. Knez pa izjavo komentiral kot »neprimerno«. Ali tega nista povedala ali vedela, lahko pojasnita sama, a Evropsko sodišče za človekove pravice je že leta 2016 odločilo, da opozicijski poslanec sme oblast označiti za mafijo.

Madžarska poslanca, ki sta dvignila transparent z napisom »Tu operira tobačna mafija«, je Orbánova oblast kaznovala s po 240 evri globe, madžarska sodišča pa so kazen potrdila. Soglasno je sedem in nato še sedemnajst sodnikov ESČP potrdilo, da je oznaka »mafija« v okvirih zaščitene svobode izražanja, poslancema pa je madžarska oblast kršila njune pravice (Karácsony in ostali proti Madžarski, 42461/13).

image
Evropsko sodišče za človekove pravice je že leta 2016 odločilo, da opozicijski poslanec sme oblast označiti za mafijo. Foto Jožže Suhadolnik


Evropsko sodišče (ES) je poudarilo, da je izražanje poslancev »politični govor par excellence« in posebno zaščiteni so opozicijski poslanci. Sodišče je spomnilo, da je to potrdilo v že najmanj desetih primerih. Zapisalo je, da je svoboda izražanja opozicijskih poslancev »v srcu politične razprave v demokraciji« in opozorilo na pritiske in zlorabe, ki so jih opozicijski poslanci včasih deležni zaradi pregona, ki jo izvaja oblastna večina. Sodišče je v zvezi z besedo »mafija« poudarilo, da je simbolni element in grob slog pomemben sestavni del izražanja, poslanca pa sta kritizirala parlamentarno večino in vlado ter nista osebno napadla nobenega posameznika.

Predsednik ustavnega sodišča je s komentiranjem odprt primer, ki ga po ovadbi sodišča še nameravajo obravnavati, nepopravljivo okužil. In delo ustavnega sodnika je ocena ustavnosti, ne »primernosti«. Ocenjevanje »primernosti« spada v domeno moralne policije, staršev, župnikov, medijev in političnih ter drugih vrst komentatorjev. Sodnikov nikakor.