Kaj pa fekalni veletok čez Kleče?

Ali boste slabo spali tudi zaradi kužno fekalnega veletoka, ki naj bi kot kanal C0 prečil vodonosnik Brod–Ježica?
Fotografija: Prečiščevalno stabilen in aktiven vodonosnik vodarne Kleče ohranja kulturno naravno znamenitost in kvaliteto pitno vodo Ljubljančanom. Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Prečiščevalno stabilen in aktiven vodonosnik vodarne Kleče ohranja kulturno naravno znamenitost in kvaliteto pitno vodo Ljubljančanom. Foto Jože Suhadolnik

Spoštovana ga. Brigita Jamnik, zaposleni v JP Voka Snaga, po vašem prispevku z naslovom Črpališča pitne vode ob koruznih poljih v rubriki Prejeli smo 29. junija, se sprašujemo, ali boste slabo spali tudi zaradi kužno fekalnega veletoka, ki naj bi kot kanal C0 prečil vodonosnik Brod–Ježica, ki predstavlja vplivno območje vodarne Kleče ter oskrbuje s pitno vodo več kot 300.000 Ljubljančanov – kanal načrtuje prav vaše podjetje Voka?

Ali v Voka – z direktorjem g. Mlakarjem, g. J. Hodaličem in županom g. Jankovićem, ki pogubno rinejo za Ljubljano nepotreben kužno-fekalni tok čez potresno in geološko aktivni vodonosnik vodarne Kleče – prepoznavate veličastnost v milijonih let oblikovanega vodonosnika Ljubljanskega polja, ki je po čudežu narave in genialnosti župana Ivana Hribarja postal glavni (iz)vir ljubljanske pitne vode? Vodonosnik Kleče simbolno uteleša legendarne epske vrelce, slap Savico in Zelence, ki napajajo vodonosnik Kleče. To so naravna in kulturno-zgodovinska dejstva. Mar se na Voka kot uradni skrbniki pitne vode, danes in tu, zavedate svoje odgovornosti, ko s kanalizacijo čez vplivno območje vodarne Kleče servilno strežete zgolj pridobitnim interesom posameznikov? Ljubljančani in Ljubljana te fekalno-komercialne transmisije v izviru svoje pitne vode ne potrebujejo. Zakaj je fekalni lobi onemogočil presojo vplivov na okolje na vplivnem območju vodarne Kleče in z Voka v nasprotju z veljavnimi predpisi degradira trajnostni koncept gospodarjenja s pitno vodo? Zakaj ste na Voka »prespali« vdor kanalizacije v vodonosnik Kleče, ki zaradi večgeneracijske odgovornosti zahteva najvišjo stopnjo strokovne avtonomije?

Prečiščevalno stabilen in aktiven vodonosnik vodarne Kleče ohranja kulturno naravno znamenitost in na veke kvaliteto pitno vodo Ljubljančanom. Naj Voka takoj ustavi prodiranje kanalizacije v izvir ljubljanske pitne vode in preneha ogrožati izjemno naravno danost vodonosnika Kleče, kulturno-tehnično dediščino 130 let starega ljubljanskega vodovoda in predvsem trajno vodooskrbo Ljubljančanov. Glede na vztrajnost akterjev izvedbe kanala C0 čez vodonosnik Kleče pa je očitno, da so za to odgovorno poslanstvo potrebni ljudje humanih zadržanj in trajnostnih zavedanj. Z njimi bo tudi herbicidna dejavnost na vodonosniku Kleče usahnila.

Preberite še:

Komentarji: