Kako je inženir Bremec povezan s Kidričem?

Ko je bil Milko Bremec leta 1946 obsojen na smrt, so se zanj zavzeli številni ljudje in ga oteli smrti.
Fotografija: Predsednik takratne vlade Boris Kidrič je osebno prisluhnil sodbi inženirja Bremca. Foto Igor Mali Foto
Odpri galerijo
Predsednik takratne vlade Boris Kidrič je osebno prisluhnil sodbi inženirja Bremca. Foto Igor Mali Foto

To poletje slovensko časopisje zaposlujejo zapisi o akciji barvanja zgodovinskih obeležij, spomenikov v Ljubljani. Največ govora je o Kalinovem spomeniku Borisu Kidriču, ki je bil v tej akciji rdeče obarvan do kolen, o časih takoj po drugi svetovni vojni, delovanju takratnih sodišč, naglih obsodbah itd.

Zanimiv je primer smrtne obsodbe inženirja Milka Bremca, lastnika železarne na Muti in solastnika železarne v Zrečah. Ko je časopisje objavilo novico o obsodbi inženirja M. Bremca januarja 1946, so se zanj zavzeli številni ljudje, ki so ga poznali kot zavednega in poštenega Slovenca. Predsednik takratne vlade Boris Kidrič je osebno prisluhnil sodbi, ki mu je jo predstavil dr. Stojan Pretnar z ministrstva za industrijo LR Slovenije z namenom, da prepreči sodno justifikacijo.

Veliko je storil za preporod kovaštva na Primorskem. Na fotografiji je kovaški muzej v Lokavcu, kjer je Milko Bremec Kovaško produktivno zadrugo vključil v Fužinar Foto Uroš Hočevar
Veliko je storil za preporod kovaštva na Primorskem. Na fotografiji je kovaški muzej v Lokavcu, kjer je Milko Bremec Kovaško produktivno zadrugo vključil v Fužinar Foto Uroš Hočevar


Tudi takratni krajevni ljudski odbor Mute je s sindikalno podružnico Železarne Muta in številnimi podpisi kovačev in livarjev zaprosil za revizijo sodnega procesa. Zahtevo so naslovili na republiške in zvezne organe v Beogradu. Prezidij Ljudske skupščine FLRJ je smrtno kazen spremenil v 10 let prisilnega dela. S tem se je inženir Milko Bremec rešil smrti. S pomočjo znanih pravnikov so obnovili sodni proces novembra 1946. Za tisti čas je bil obsojen na milejšo kazen in še te ni odslužil v celoti.

Inženir Milko Bremec se je oddolžil novi državi pri obnavljanju kovaške industrije v LR Sloveniji. Delal je na glavni direkciji kovinske industrije. Veliko je storil za preporod kovaštva na Primorskem, kjer je v Lokovcu na planoti Banjšice Kovaško produktivno zadrugo vključil v Fužinar, poslovno združenje kovaške industrije Slovenije, kjer je bil direktor do upokojitve.

Na fotografiji so predmeti iz kovaškega muzeja v Lokavcu. Foto Uroš Hočevar
Na fotografiji so predmeti iz kovaškega muzeja v Lokavcu. Foto Uroš Hočevar

 

Preberite še:

Komentarji: