Lastniki zemljišč na Ježici: neresnice o kanalu C0

Trasa kanala poteka tudi čez nekaj zasebnih parcel, na katerih MOL nima vpisanih ustreznih služnosti.

Objavljeno
22. julij 2019 05.00
Posodobljeno
22. julij 2019 05.00
Gradbinci so kljub nasprotovanju številnih lastnikov nezakonito posegli v njihove parcele v širini do deset metrov. Foto Janez Petkovšek
Aleš Mrzel, Ježica
Aleš Mrzel, Ježica
Delo je 13. julija v prispevku z naslovom Mlakar: Kanal C0 – najskrbneje nadziran projekt v državi objavilo pogovor z direktorjem Voka Snaga g. Krištofom Mlakarjem, na katerega sem se zaradi neresnic primoran odzvati kot lastnik zemljišča.

G. Mlakar v objavljenem prispevku namreč neresnično trdi, da so »vsa zemljišča v lasti občine«. Poleg tega trdi, da »rušo odstranimo, naredimo transportno pot in po gradnji vrnemo rušo nazaj. Parcele zasedemo za 14 dni, potem jih vrnemo v prvotno stanje«. Resnica je žal popolnoma drugačna.

Večina lastnikov zemljišč, ki so bili nezakonito izločeni kot stranke v postopku (takih je več kot dvesto) pri pridobivanju gradbenega dovoljenja za kanal C0 na tem območju, je na srečo veliko bolj ekološko ozaveščenih kot investitor MOL in niso dovolili posega na svoje parcele. MOL-ove parcele, geodetsko neurejene in v povprečju široke zgolj štiri metre, namreč ne omogočajo fizične gradnje kanala, za katero je potreben delovni pas, širok vsaj dvanajst metrov. Gradbinci so kljub nasprotovanju številnih lastnikov nezakonito posegli v njihove parcele v širini do deset metrov. Kupi nestrokovno odstranjenega humusa, pomešanega z mrtvico in kamenjem, se nahajajo ob nekaterih parcelah že več mesecev. Tudi zemlja, ki je vrnjena na prvotno mesto, je zaradi nestrokovnega odstranjevanja bistveno slabše kvalitete kot pred posegom.

Prve odškodninske in motenjske tožbe proti MOL in gradbincem so že vložene. Trasa kanala med avtocesto Ljubljana–Kranj in Ježico v dolžini 4,5 kilometra poteka tudi čez nekaj zasebnih parcel, na katerih MOL zaradi postopkovnih napak nima vpisanih ustreznih služnosti v zemljiški knjigi. Zaradi tega gradnja kanala po teh parcelah ni zakonita. Med njimi je medijsko najbolj poznana parcela pri Avtošoli Ježica, kjer smo združeni kmetje (lastniki) iz posavskih vasi že štirikrat preprečili nezakonit poseg s pomočjo kmetijske mehanizacije, policije, odvetnikov in varnostne službe. Podobno napako so naredili tudi na parceli na Rojah blizu vojaških hangarjev.

Naslov prispevka, na katerega se odzivamo, lahko razumemo tudi kot ironijo, saj se s tako katastrofalnim projektom na vseh nivojih – od priprave do izvedbe – človek res težko sreča. Kmetje in lastniki zemljišč, ki ob nedelovanju pravne države branimo ljubljansko pitno vodo na terenu, pozivamo Ljubljančane, naj se končno zbudijo in skupaj preprečimo ta bizarni projekt polaganja kanalizacije nekaj metrov nad podtalnico ter dosežemo njegovo prestavitev na primerno traso po Celovški cesti. Ne smemo dovoliti, da bi bili mi in vse naslednje generacije talci trmoglavosti peščice neodgovornih posameznikov, ki se zaradi pričakovanih denarnih sredstev EU ali zaradi ohranjanja določenih položajev igrajo z našo pitno vodo.

In ne pozabimo: ljubljanska pitna voda ni ne rdeče ne bele barve, je prozorna. Lastniki zemljišč zahtevamo, da g. Mlakar javno prekliče svoje neresnične izjave.