Naša ustava na papirju in v praksi

Drugi člen naše ustave pravi, da je Slovenija pravna in socialna država: ne eno ne drugo ni več res.
Fotografija: Prvi člen ustave pravi, da je Slovenija demokratična republika, drugi, da je socialna. Ali je to še res? Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Prvi člen ustave pravi, da je Slovenija demokratična republika, drugi, da je socialna. Ali je to še res? Foto Jože Suhadolnik

Menim, da smo tole našo demokracijo nepopravljivo zavozili, žal! Ali se morda vendarle motim? Rad bi osvetlil samo prva dva člena slovenske ustave in uresničevanje teh temeljnih načel ustave v praksi.

Prvi člen ustave pravi, da je Slovenija demokratična republika. To že dolgo ni več res, če je sploh kdaj bilo. Demokratičnost in demokracija namreč predpostavljata enakost vseh državljanov pred zakonom. To je temeljni postulat demokracije in po mojem edino merilo za presojo o demokratičnosti družbe. To je temeljno vprašanje, na katerem demokracija stoji ali pade. Pri nas imamo že dolgo vrsto let državljane dveh vrst: tiste, ki so obsojeni, morda celo brez utemeljenih dokazov, in tiste, ki se izognejo vsem postopkom navkljub dokazom ali se za njih celo prilagaja zakonodajo. So tisti, ki dobijo kredit, in tisti, ki ga ne. Dokazi za te trditve niso potrebni, tudi imen ne bom navajal, saj zanje vsi vemo in so stvari vidne iz raznih občil, objavljenih prisluhov, sodb in obtožnic. Nekateri bi morali biti v zaporu, pa kljub pravnomočnim odločbam niso. Ali pa jim ukradejo 100 tisoč evrov, medtem ko so v osebnem stečaju. Pri tem ni pomembno, ali gre za enega ali več primerov. Stvar je načelna: demokracija je ali pa je ni! Demokracija v tej državi je že zdavnaj padla, saj pred zakonom nismo vsi enaki. Za nekatere pravna država deluje, za nekatere pa ne. Žal imamo dve vrsti državljanov.

Drugi člen naše ustave pravi, da je Slovenija pravna in socialna država. To, da je pravna, ne bo držalo. Ko ima neka država neizvršenih menda kar 17 odločb (sodb) ustavnega sodišča – nekatere že mnoga leta – se človek vpraša, ali je to še pravna država. Ustavno sodišče je najvišja sodna in dokončna instanca, za katero smo se dogovorili, da se njene odločbe brezprizivno upoštevajo, se ne komentirajo in kot take izvršijo. Lahko da komu niso všeč ali po meri, celo nepravične so lahko. Lahko so sprejete na osnovi slabe zakonodaje, ki jo sprejema parlament. Zakonodajo, če je slaba, pametni popravijo, ampak stvari se morajo nekje končati. Taka je narava ustavnega sodišča. Tako pa se izvrševanje teh sodb odmika časovno in z raznimi manipulacijami aktualne politike, kako se nevšečnim sodbam izogniti, in predvsem zato, ker poslanci skrbijo le za lastne koristi. Ljudje jih ne zanimajo.

Za nekatere pravna država deluje, za nekatere pa ne. Fotodokumentacija Dela.
Za nekatere pravna država deluje, za nekatere pa ne. Fotodokumentacija Dela.


Če k temu dodamo še delovanje sodnega sistema, ki je po mnenju večine državljanov v nekaterih primerih nedelujoč, je sklep, da nismo pravna država, več kot logičen. Če bi sodstvo in policija delala neodvisno, po ustavi in zakonu, bi se stvari v družbi uredile kar same po sebi, saj bi generalna prevencija močno delovala. Da v sodstvu ni vse, kot bi moglo biti, dokazujejo tudi žvižgači zadnjega časa. Potrebno pa je povedati, da za navadne državljane še kar deluje, za izbrance pa nikakor.

Ali je Slovenija socialna država? Tudi to ni res in ne drži. Glede na to, da imamo toliko državljanov pod pragom revščine, da si večina upokojencev (tudi tistih s štirideset let delovne dobe) ne more plačati poštene oskrbe v domu za ostarele, je socialna država le še pobožna želja. To je zelo nepravično do tistih, ki so delali in ustvarjali. Če ne bi bilo nič narejenega in ustvarjenega, tudi ne bi bilo imeli kaj lastniniti in krasti. Mnogi upokojenci zaradi nižjih cen hodijo v domove tudi na Hrvaško, ki je tako nenaklonjena soseda. Sramota za našo državo.

Tako. Upam, da mi ne bo kdo očital pristranosti, morda celo politične, saj so te stvari temeljne, pomembne za vse državljane. Pišem pač o vsem znanih dejstvih in problemih, ki zadevajo številne državljane. Nič novega, bo kdo rekel. Od tu dalje pa seveda izvirajo vsi »manjši« problemi, kakršni so korupcija, čakalne vrste, medvedi, drugi tir, odhajanje mladih v tujino, Teš in vsi drugi problemi ... Veliko jih je, ne morem našteti vseh.

Skratka, naše življenje je sestavljeno iz afer in aferic, ki se vrstijo že skoraj od začetka te države in vsak dan polnijo občila. Ni jih konec in z novo afero pokrijemo prejšnjo. Nikoli ni nihče za nič kriv, ne vidi razloga za odstop, skratka ponos, morala in odgovornost ter prevzemanje te pri nas nimajo domovinske pravice.


Preberite tudi

Gora predpisov, ki ne urejajo ničesar

Ko ima neka država neizvršenih menda kar 17 odločb (sodb) ustavnega sodišča – nekatere že mnoga leta – se človek vpraša, ali je to še pravna država. Foto Blaz Samec
Ko ima neka država neizvršenih menda kar 17 odločb (sodb) ustavnega sodišča – nekatere že mnoga leta – se človek vpraša, ali je to še pravna država. Foto Blaz Samec


 

Komentarji: