Odprto pismo EU poslancem in kandidatom

Nismo zasledili stališč o politiki EU do prisilne nacionalizacije in dokapitalizacije slovenskih bank.

Objavljeno
28. april 2019 10.00
Posodobljeno
28. april 2019 10.00
Izbrisani mali delničarji NKBM želijo vedeti, kakšna so stališča evropskih poslancev in kandidatov glede politike EU do prisilne nacionalizacije in dokapitalizacije slovenskih bank. FOTO Leon Vidic
dr. Peter Glavič, zasl. prof., Civilna iniciativa izbrisanih malih delničarjev NKBM
dr. Peter Glavič, zasl. prof., Civilna iniciativa izbrisanih malih delničarjev NKBM
V poročilih oziroma predvolilnih izjavah evropskih poslancev in kandidatov zanje nismo zasledili stališč o politiki EU do prisilne nacionalizacije in dokapitalizacije slovenskih bank.

Pri tem sta imeli odločilno vlogo evropska komisija in Evropska centralna banka, ki sta brez pravne osnove (direktive) diktirali, kar naštevam v nadaljevanju: čezmerno zadolževanje Slovenije v letih 2005–2008 s »prostim pretokom kapitala« iz EU; izdajo zakona o ukrepih Republike Slovenije za krepitev stabilnosti bank, ustanovitev slabe banke – Družbe za upravljanje terjatev bank ter novel zakona o bančništvu (ZBan1-J in Zban1-L); razvrednotenje delnic Nove KBM od 5,37 evra na 0,5 evra z izdajo delnic po en evro in po 0,013 evra; izbiro nadvse dragih izvajalcev, nestrokovne (kriminalne) metodologije in nerazumnih izhodišč za pregled kakovosti sredstev (cenitev) in obremenitvene preizkuse bank; dodatne slabitve kreditov in zavarovanj zanje, tudi na šestino poštene vrednosti in manj, kar je izničilo kapital ter omogočilo izbrise delnic in podrejenih obveznic (razlastitev 100.000 državljanov); prenos sredstev na slabo banko z 71-odstotnim popustom, česar ni naredila nobena članica EU; prisilno prodajo štirih bank globoko pod pošteno ceno, čeprav je bila država lastnica teh bank ob dokapitalizaciji in zanjo niso bila uporabljena evropska sredstva; uničenje bančnega sistema v slovenski (zasebno-državni) lasti in kapitalskega trga (borze), kar bo usodno za slovensko samostojnost in neodvisnost ter za blaginjo prebivalstva.

image
REUTERS Volitve v evropski parlament bodo 26. maja. FOTO Reuters


Obe vrhunski evropski instituciji preprečujeta ne samo razkritje spornega pregleda kakovosti sredstev in obremenitvenih preizkusov, temveč tudi delo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki je potekalo pod nadzorom Okrožnega sodišča v Ljubljani. Evropska komisija zaradi te preiskave celo toži Slovenijo pred Sodiščem EU. Prodane banke in podjetja (prek slabe banke) se selijo v davčni oazi Luksemburg in Amsterdam ter ne plačujejo več 19-odstotnega davka na dobiček v Sloveniji. Gre za utemeljen sum korupcije v vrhu EU (in Slovenije).

Zanima nas, kaj boste storili, če boste izvoljeni za slovenskega poslanca/poslanko v evropskem parlamentu. Kaj ste storili doslej, če ste (bili) poslanec/poslanka evropskega parlamenta? Prosimo vas, da nam svoje stališče sporočite vsaj deset dni pred volitvami, da bi ga lahko posredovali našim članom.