Pahor ante portas

Po poklonu pred bazoviško fojbo se je nanj usulo mnogo kritik.

Objavljeno
12. avgust 2020 05.00
Posodobljeno
12. avgust 2020 07.42
Vendarle dejanje obeh predsednikov jemljem kot poskus nekega novega začetka obeh narodov pri obravnavi preteklosti. Foto Daniel Novaković/STA
Ado Butala, Izola
Ado Butala, Izola
Predsednika Pahorja že leta podpiram s svojimi prispevki pri njegovem zbliževanju levih in desnih, ko gre za koristi slovenske države.

Ko je šlo za njegovo namero, da z italijanskim predsednikom obišče tudi bazoviško fojbo, sem ga v Delu javno zaprosil, naj še enkrat razmisli o tej svoji odločitvi. Po poklonu tudi pred fojbo pa so se na Pahorja usule mnogo kritike.

O italijanskih zločinih proti slovenskemu narodu sem napisal več prispevkov. A vseeno si zdaj postavljam vprašanje, ali ni ravnanje obeh predsednikov imelo v času, v katerem živimo, neki globlji pomen ... Italijanska država ni nikoli priznala svojih zločinov, nikoli se ni poklonila pred spomeniki žrtvam njenih zločinov na naših tleh, a vendarle dejanje obeh predsednikov jemljem kot poskus nekega novega začetka obeh narodov pri obravnavi preteklosti.

O Pahorju zdaj lahko pišemo ali menimo to ali ono, a nikakor ne sodi ne k Janši ne k nekdanjem političnem establišmentu. Pahor je ubral svojo pot v razumevanju sveta, ki je pred nami. Pogosto ni všeč ne levim in ne desnim. A to ga bo spremljalo do konca mandata.

Borut bo vedno ante portas, kot sem velikokrat napisal v svojih prispevkih.