Pismo ministru in premieru: zdravstveno zavarovanje

Pravično je, da tisti, ki več ima, tudi več plača, zato se stvar tudi imenuje zavarovanje.

Objavljeno
07. maj 2019 17.00
Posodobljeno
07. maj 2019 17.00
»Položnica Vzajemne je vsak mesec prva med vsemi – očitno delajo tudi med prazniki.« FOTO Roman Šipić
Jože Mencinger, Ljubljana
Jože Mencinger, Ljubljana
Vsakokrat ko od Vzajemne dobim položnico za »prostovoljno« zdravstveno zavarovanje, začnem računati, koliko ljudi se masti na račun »prostovoljnega« zdravstvenega zavarovanja.

Položnica Vzajemne je vsak mesec prva med vsemi (očitno delajo tudi med prazniki) in vsak mesec kakšen evro višja. Prav danes sem dobil račun za 63,94 evra (za dve osebi). Pri dobri pokojnini, kakršno imam, to zmorem, a nekateri v Sloveniji imajo le 400 evrov. Prenesite že enkrat vse na zavod za zdravstveno zavarovanje – ta deluje dobro in brez dobičkov, ki v zdravstvo ne spadajo. Predvsem pa je pravično, da tisti, ki več ima, tudi več plača, zato se stvar tudi imenuje zavarovanje, v katerem je temeljno pravilo solidarnost.

Poleg tega je takšna oblika zdravstvenega zavarovanja mnogo cenejša za državo: »prostovoljno« zdravstveno zavarovanje zmeraj bolj smrdi po posredni privatizaciji zdravstva in po ameriškem zdravstvenem zavarovanju, kjer si Trump prizadeva odpraviti celo Obamove dosežke na tem področju. Znano pa je, da je ameriško zdravstvo mnogo dražje od zdravstva v Evropi.


Preberite tudi


Zdravljenje bolnika z imenom Slovensko zdravstvo

image
»Prenesite že enkrat vse na zavod za zdravstveno zavarovanje, ki deluje brez dobičkov.« FOTO Jože Suhadolnik