Plačilo na urgenci? Nezaslišano!

V urgentnih in dežurnih službah bi morali obravnavati le urgentne primere in kakršno koli izvajanje nenujnih storitev ni predvideno.
Fotografija: ni podpisa
Odpri galerijo
ni podpisa

Kot srednjeveška kuga se v slovenskem zdravstvu širi zaračunavanje storitev v urgentni in dežurni službi in že dobiva značilnosti endemije. Vodilnih v zdravstvu se je, kot kaže, lotila prezgodnja demenca in se nihče ne spomni celjskega primera izpred nekaj let, ko smo, če tudi mene spomin ne izdaja, odgovornost pripisali medicinskemu tehniku.

Nered v urgentnih službah je sestavni del kaotičnega stanja našega zdravstva. Zaslužni za to so vsi slovenski zdravstveni ministri od Katje Boh pa do Sama Fakina. Vzrok zanj so nepregledne čakalne vrste, ko bolnik, ki nima ne znanja in ne pomagal, da bi lahko spremembo svojega zdravstvenega stanja opredelil kot nenujno, v skrbi za svoje zdravje poišče edina priprta vrata – torej vrata urgentnih in dežurnih služb in je v tej skrajni sili pripravljen celo podpisati izjavo o samoplačništvu. Urgentne in dežurne službe so očitno kos takemu navalu, vendar hočejo za obravnave, ki jih same opredelijo kot nenujne, dodatno plačilo, in to kljub veljavnemu zavarovanju. Hlastanje po bolnikovem denarju v takih razmerah je – milo rečeno – zdravnika, ki ima polna usta zdravniškega poslanstva, nevredno dejanje.

V urgentnih in dežurnih službah bi morali obravnavati le urgentne primere (tako pravi ureditev) in kakršno koli izvajanje nenujnih storitev ni predvideno, še manj njihovo zaračunavanje: če torej zdravnik urgence ali dežurni zdravnik uvede kakršno koli obravnavo ali storitev, je kot strokovnjak (in za njegovo strokovnost jamči zdravniška zbornica) priznal, da gre za urgentni primer, ki ga v celoti krije zdravstvena blagajna; če pa po opravljenem pregledu ugotovi nenujno stanje, ga evidentira ter prevzame kazensko in odškodninsko odgovornost, če nastane v času do prve možne redne obravnave škoda na zdravju.

Tudi dosedanji ukrepi naveze Fakin-Šušelj ne dajejo upanja za izboljšanje stanja, še posebej ne ukrep, s katerim sta 3100 zdravnikom onemogočila pisanje osebnih receptov in s tem vrgla skozi okno poldrugi milijon javnega denarja ter nekaj deset tisoč ljudi postavila v čakalno vrsto. Vse bolj gradimo zdravstveni sistem, v katerem bo vse zagotovljeno, pa nič dosegljivo.
Franc Kozar,Slovenj Gradec
 

Komentarji: