Pobuda za prostovoljni dodatek k RTV-prispevku

Sam bom od sedaj plačeval 15 evrov prispevka, to predlagam tudi drugim.

Objavljeno
28. avgust 2020 05.00
Posodobljeno
28. avgust 2020 05.00
Dajem državljansko pobudo, da državljani, ki nasprotujemo predlagani spremembi medijske zakonodaje, začnemo prostovoljno plačevati višji prispevek za RTV Slovenija. Foto Uroš Hočevar/Delo
Slavko Pukšič, Ljubljana
Slavko Pukšič, Ljubljana
Ministrstvo za kulturo je pripravilo spremembe medijske zakonodaje, s katerimi predvideva, da se bo javni RTV-hiši odvzel del RTV-prispevka in izvzela organizacijska enota Oddajniki in zveze, kar bo pravzaprav pomenilo uničenje javnega RTV-servisa. Poleg tega potekajo javne kampanje za neplačevanje prispevka, katerih pobudnik je pravzaprav predsednik vlade.

Ali si lahko kdo predstavlja, da bi v Veliki Britaniji angleški premier javno pozival, naj se medijski hiši BBC odvzamejo finančna sredstva za njeno delovanje?

Po veljavnem zakonu o RTV-prispevku ta na gospodinjstvo znaša 12,75 evra na mesec. V podporo obstoju neodvisnega javnega RTV-medija dajem državljansko pobudo, da državljani, ki nasprotujemo predlagani spremembi medijske zakonodaje, začnemo prostovoljno plačevati prispevek v znesku 15,00 evra, tako da 2,25 evra prostovoljno prispevamo za delovanje tega medija in RTV-hiši sporočimo, na te razlike ne štejejo kot preplačilo računa, ampak kot naš prostovoljni prispevek za njihovo delovanje. Sam bom od sedaj plačeval prispevek v tej višini, to pa predlagam tudi vsem drugim državljanom, ki podpirajo obstoj tega neodvisnega medija.

Javnim osebnostim, ki se strinjajo s to pobudo, predlagam, da jo v medijih podprejo, saj so javni in drugi neodvisni mediji pogoj za obstoj demokracije. Če te neodvisne medije izgubimo, bo zgodba o demokratični slovenski državi končana, kot je v intervjuju povedal tudi Aleksander Čeferin.

Državljani, pokažimo, da smo pripravljeni mesečno prispevati znesek dveh kav za obstoj neodvisne javne RTV-hiše.