Poslanci, državni simbol?

Če pogledamo širše, imamo v tej naši prelepi deželici nešteto realnih in tudi oprijemljivih simbolov.
Fotografija: Poslanci so od ljudstva izvoljene osebe, naj bi bili državotvorni, kar pomeni, da v prvi vrsti vidijo in delajo dobro za Slovenijo.Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Poslanci so od ljudstva izvoljene osebe, naj bi bili državotvorni, kar pomeni, da v prvi vrsti vidijo in delajo dobro za Slovenijo.Foto Jože Suhadolnik

Nevednost pa taka! Še v septembru sem bil prepričan, da imamo le tri državne simbole – himno, zastavo, grb. V oktobru pa se je moja nevednost oplemenitila s še četrtim simbolom, državnim poslancem. (Roko na srce: v drugi polovici prejšnjega stoletja smo res imeli četrti simbol, za ene upravičeno, za druge ne, maršala, dosmrtnega predsednika. A to je popolnoma druga zgodba.)

Če pogledamo širše, imamo v tej naši prelepi deželici nešteto realnih in tudi oprijemljivih simbolov: starko, ki brska po smetnjakih za dnevno preživetje, skladišče, polno plastičnih zamaškov, kot nadomestilo za zdravljenje malčka, zaselke brez vode in elektrike, vrste čakajočih državljanov pred dobrodelnimi organizacijami pa skrajno »pozabljive« bankirje in bivše ministre, ki so »pričali« pred preiskovalnimi komisijami, (a še vedno opravljajo v SLO in EU dobro plačana opravila), gasilce, ki rešujejo življenja in različne objekte, policiste, ki požrtvovalno in nesebično skrbijo za našo varnost, trgovce in trgovčiče z razno raznimi artikli, lastnike mega vikendov, ki so denar davkoplačevalcev oplemenitili s takšnim nakupom, da se jaht milijonske vrednosti niti ne omenja. Pa so tu še ultrauspešni športniki, znanstveniki, umetniki ter najrazličnejši varuhi našega zdravja. Kam vse naštete osebe razvrstiti – med pozitivne ali negativne primerke, beri simbole – naj se odloči bralec sam. (Seveda je vseskozi v tekstu mišljena tudi ženska oblika samostalnika.)

Še v septembru sem bil prepričan, da imamo le tri državne simbole – himno, zastavo, grb. Foto Jure Eržen
Še v septembru sem bil prepričan, da imamo le tri državne simbole – himno, zastavo, grb. Foto Jure Eržen


Pa da se vrnem k »državnim simbolom« – poslancem. Osebno menim, da jih v (samostojni) Sloveniji ni bilo prav dosti državotvornih. Poslanci, ki si tako označbo zares zaslužijo, so bili Bučar, Oman, Potrč in še nekateri. Vsekakor jih je manj kot tistih, ki to nikakor niso bili. Poslanci so od ljudstva izvoljene osebe, naj bi bili državotvorni, kar pomeni, da v prvi vrsti vidijo in delajo dobro za Slovenijo ter njene državljane, in ne zase (ali stranko). Nikakor pa to niso aktualni poslanci (z redkimi izjemami), ki s tako vehementnostjo, s prvopodpisanim, židane volje zahtevajo bonitete prvenstveno zase … Narod pa bo že kako.

In ne, spoštovana poslanka M. K., po meni nikakor ne more biti državni simbol; lahko je simbol vinske trte, simbol snežne lisice in podobno, nikakor pa ne v mojem dojemanju simbol države.
 

Preberite še:

Komentarji: