Poslanci, zavrnite proračun!

Še imate čas, da popravite krivice, ki jih delate starejšim in tudi sebi v bližnji ali daljni prihodnosti.

Objavljeno
19. november 2019 05.00
Posodobljeno
19. november 2019 05.00
Slovenska država že od leta 2005 ni zgradila niti enega javnega zavoda za namestitev starostnikov. Foto Voranc Vogel
Neva Železnik, Ljubljana
Neva Železnik, Ljubljana
Gotovo ste že slišali, da bi ta hip nujno potrebovalo namestitev v domu starejših okoli 10.000 ljudi, vseh čakajočih pa je vsaj dvakrat več. Največ, kar okoli 5000, jih čaka na prosto mesto v Ljubljani! Pa slovenska država, ki so jo ustvarili pravi ti starejši ljudje, že od leta 2005 ni zgradila niti enega javnega zavoda.

Najprej: pomoč na domu bi potrebovalo še več ljudi: okoli 40.000. Zakon o dolgotrajni oskrbi pa se že skoraj 20 let preklada in praši po birokratskih predalih.

In zakaj potrebujemo neprofitne javne domove starejših? Ker so ti praviloma približno za 30 odstotkov cenejši od zasebnih. V nekaterih zasebnih domovih starejših že danes zahtevajo kar 1800 evrov mesečno od posameznika, če ima demenco in potrebuje največ nege. In kdo ve, če potem ti stanovalci sploh dobijo ustrezno nego in dostojanstveno oskrbo? In še eno neprijetno vprašanje: koliko starejših pa ima pokojnino, ki znaša, denimo, 1800 evrov?

image
Pet milijonov evrov letno, kolikor so v proračunu milostno namenili starejšim v naslednjih dveh letih, je veliko premalo. Foto Jože Suhadolnik


Končno pa: nihče od tujih ali domačih zasebnikov ni in ne bo gradil domov starejših iz ljubezni do njih, pač pa samo zaradi dobička. Pika.

Da ne pozabim opozoriti še na politično dvoličnost. Čeprav so ob volitvah domala vse stranke starejšim obljubljale gradove v oblakih, so zdaj raje namenile denar, denimo, za zastarele vojaške oklepnike, ki vsak stane približno toliko, kot en dom starejših.

Pet milijonov evrov letno, kolikor so v proračunu milostno namenili starejšim v naslednjih dveh letih, je veliko premalo. To še za en dom starejših ni?! Pa bi že ta hip napolnili novih 50.

Zato svetujem poslancem državnega zbora, da proračun zavrnejo! Zdaj imajo še čas, da popravijo krivice, ki jih delajo starejšim in tudi sebi v bližnji ali daljni prihodnosti. Kdor ne umre mlad, se namreč enkrat postara.