Pravna država Butale

Stare tehnike obvladovanja Butalcev s politiko, temelječo na vseh vrstah sovraštva do drugačnih, domačih in tujih ljudi.

Objavljeno
24. oktober 2019 05.00
Posodobljeno
24. oktober 2019 05.00
Butalski zbor sprejema predpise in skrbno pazi, da vse ostaja na varni strani tradicije. Fotodokumentacija Dela
Franci Gerbec, Ig pri Ljubljani
Franci Gerbec, Ig pri Ljubljani
Če še ne veste, v Butalah imajo kar tri pravne sisteme, da lahko zadostijo vsem zagatam, ki jih prinaša vsakdanje življenje. Zaradi vsesplošne želje po čim večji demokratičnosti pravni sistemi delujejo samostojno, ne samo dobro, temveč celo odlično, saj jih ščiti sama ustavna ureditev. Predsednik Butal je še posebej zadolžen, da s svojo avtoriteto zagotavlja nemoteno delovanje teh pravnih sistemov, še celo več, skrbno mora paziti, da vsak deluje zase s samosvojo eruptivno močjo.

Butalski zbor sprejema predpise in skrbno pazi, da vse ostaja na varni strani tradicije. Prav temu pa močno nasprotujeta druga dva pravna sistema: eden skrbno pazi, da se ne uveljavi pravna država s pomočjo sodne oblasti, drugi pa išče vse možne poti, da bi si ustvaril čim več moči, tako premoženja kot ideološke nadvlade, pri čemer ima tisočletne izkušnje.

Stare tehnike obvladovanja Butalcev s politiko, temelječo na vseh vrstah sovraštva do drugačnih, domačih in tujih ljudi, jim niso več dovolj, zato so ojačali napade na vso sodno oblast, vključno z varuhi ustave. Pa to še ni dovolj, svoje sodelavce v državnih službah, ki so Butalcem še posebej pri srcu, je treba še nadalje ščititi, ker lahko (načeloma) praskajo celo po podatkih blagovnih centrov, kaj je trenutno najbolj všeč povprečnemu Butalcu. Seveda tudi ideologija ni ob strani, počasi in dosledno jo spet poskušajo spraviti v »državne« šole, da se bo mladina temeljito seznanila z osnovami prave, odrešujoče ideologije.

Butalci so se zato zavezali, da bodo vse tri pravne sisteme še naprej ščitili, da jih kakšen »strokovnjak« ne bi združil ali da bi kdorkoli v enem sistemu kaj popustil v korist drugega. Sprejeli so tudi sklep, da bodo glavni predstavniki pravnih sistemov preživeli vsako volilno spremembo, ki bi jih lahko odstranila od bogate butalske države.