Škropljenje proti komarjem v PSK Bučanje

Nekateri lastniki stanovanj so od direktorja naselja zahtevali, naj ukrepa, drugi škropljenju nasprotujejo.
Fotografija: Nekateri lastniki stanovanj v počitniškem naselju Bučanje pri Nerezinah so zahtevali škropljenje proti komarjem. Foto Marko Feist
Odpri galerijo
Nekateri lastniki stanovanj v počitniškem naselju Bučanje pri Nerezinah so zahtevali škropljenje proti komarjem. Foto Marko Feist

V počitniskem naselju PSK Bučanje pri Nerezinah na Hrvaškem bodo 5. julija v zgodnjih jutranjih urah temeljiti zamegljevali s strupenim živčnim preparatom za zatiranje letečih komarjev. Tako se je odločil direktor počitniškega naselja, ker se je pritožilo nekaj lastnikov stanovanj.

Odločitev o tako za zdravje ljudi v naselju škodljiv ukrep je bila sprejeta nestrokovno, brez predhodnih meritev koncentracije komarjev in njihove nevarnosti kar zadeva okužbe. Za te meritve so zadolžene ustrezne okoljskovarstvene institucije v Malem Lošinju ter na Reki.

V Bučanju bodo proti komarjem škropili 5. julija zgodaj zjutraj.  Foto Marko Feist
V Bučanju bodo proti komarjem škropili 5. julija zgodaj zjutraj.  Foto Marko Feist


Obveščanje počitnikarjev je pomanjkljivo, le z nekaj pisnimi sporočili na vratih recepcije, trgovine ter na transformatorski postaji. Mnogi tega sporočila ne bodo videli in bodo deležni čezmerne količine strupene megle prek klimatskih naprav, skozi ponoči odprta okna ter vrata, izobešenega perila zunaj stanovanj ter prek kontaminiranih površin zunaj in znotraj stanovanj.Direktor se ne odziva na pozive, naj se pred postopkom strupenega zamegljevanja v skoraj povsem zasedenem naselju z več kot tisoč ljudmi posvetuje z našimi mednarodno priznanimi strokovnjaki – dr. Komatom, dr. Trilarjem, dr. Pretnarjem ter drugimi. Očitno so zanj merodajne le pritožbe ljudi, ki jih motijo komarji ob večernem posedanju na prostem.

Zatiranje letečih komarjev na opisani način je zakonsko prepovedano tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Dovoljeno je le v izjemnih situacijah prekomernih koncentracij ali za zdravje nevarnih okuženih komarjev.
 

Preberite še:

Komentarji: