Supervizor te opazuje!

Vsakdo, ki deli proračunski denar, bo premislil, ali naj denar nameni prijateljem ali pa rečem, ki so v javnem interesu.

Objavljeno
23. avgust 2011 18.39
Posodobljeno
23. avgust 2011 18.39
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Ali Žerdin, Sobotna priloga
Starodavna želja vsake oblasti je, da bi delovala čim bolj samodejno. Podrejeni naj bi jo spoštovali in ubogali, ne da bi ji bilo treba posebej ukrepati. V demokraciji, republiki, postane ta ambicija protislovna. Oblast naj bi imelo ljudstvo, ljudstvo pa je hkrati tisto, na katerem oblast trenira samodejno izvajanje discipline. V republiki bi morala biti slika obrnjena. Ljudstvo bi moralo imeti pri roki instrumente, s katerimi lahko vsak hip nadzira poslovanje oblasti.

Da bi bil ta nadzor učinkovit, bi moral delovati skorajda samodejno. Delovati bi moral tako, da se tistim, ki imajo oblast, te preprosto ne bi izplačalo zlorabljati, ker bi bilo to hitro opazno. Ker je razporejanje proračunskega denarja najpomembnejše početje vsake oblasti, bi moralo biti pregledno zlasti trošenje denarja. V republiki – beseda izvira iz latinske besedne zveze »res publica«, javna zadeva – naj bi bili javni izdatki dobesedno javni.

Pa so res? Ena od zgodovinskih lastnosti državne birokracije je skrivnostnost. Če je kakšna stvar, ki je birokracija kot posebna družbena kasta res noče razkriti, je to trošenje javnega denarja. Kdaj, zakaj, koliko, komu je šel denar? Tudi če obstajajo predpisi, ki naj bi zagotovili dostop javnosti do finančnih podatkov, se je že našel kakšen razlog, zaradi katerega podatki niso bili dostopni.

Odločitev komisije za preprečevanje korupcije, da na enem mestu objavi podatke o ključnih proračunskih finančnih transakcijah, spada med prelomne dogodke. Z eno potezo, manj kot leto dni za tem, ko je ekipa Gorana Klemenčiča prevzela vodenje protikorupcijske komisije, je na podlagi že obstoječe zakonodaje, brez velikih obljub in političnega marketinga, javnosti predstavljena natančna anatomija finančnega poslovanja države.

So v orjaški podatkovni bazi podatki o kriminalu ali klientelizmu? Gotovo se bodo našli. Še bolj pomembno pa je, da bo odslej vsakdo, ki deli proračunski denar, dvakrat premislil, ali bo denar namenil prijateljem ali pa rečem, ki so v javnem interesu. Javnost postaja Veliki brat, ki ima možnost natančno nadzirati proračunsko porabo.

Ali Žerdin http://supervizor.kpk-rs.si/organ/69361/podj/43738451/