Avtonomna vozovnica bo še poenostavila javni prevoz

Avstrijski inštitut za tehnologijo jo bo predstavil na svetovnem vrhu o javnem prevozu v Stockholmu.
 
Fotografija: Sodobna tehnologija omogoča zamenjavo klasične vozovnice z virtualno. FOTO Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Sodobna tehnologija omogoča zamenjavo klasične vozovnice z virtualno. FOTO Tadej Regent/Delo

Avstrijski inštitut za tehnologijo AIT bo na svetovnem vrhu o javnem transportu UITP v Stockholmu predstavil novost, avtonomno vozovnico, o kateri strokovnjaki menijo, da je ključ do mobilnosti v bližnji prihodnosti.

Velik korak na tem področju sta naredila že digitalizacija in internet stvari (IoT), ki sta z uporabo pametnega telefona in njegovih aplikacij zelo poenostavila in optimizirala uporabo javnega prevoza. Ponudniki digitalnih storitev so na tej podlagi za operaterje in uporabnike storitev lokalnega in regionalnega javnega prevoza razvili številne nove modele in nove rešitve.


Najprej nakup vozovnice


Prvi pogoj za uporabo javnega prevoza je vedno – nakup vozovnice. To potnik lahko stori na prodajnem mestu, na prodajnem avtomatu ali po spletu. V praksi že dobro delujejo tako imenovane rešitve Be-In/Be-Out ali Check-In/Be-Out. Vendar te še vedno zahtevajo sodelovanje uporabnikov (prek pametnega telefona) in na drugi strani visoke naložbe v infrastrukturo. Vozila in postajališča morajo biti namreč temu primerno opremljena s senzorji, nadzorno opremo itd.

Naslednja, veliko naprednejša rešitev, pojasnjujejo strokovnjaki AIT, je avtonomna vozovnica naslednje generacije. Ta pa ne potrebuje več niti aktivnega sodelovanja uporabnika niti dodatne upravljavske infrastrukture. Deluje prek pametnega telefona, in sicer tako, da zbira informacije o poti, ki jo opravi uporabnik, o njegovih prestopih in seveda o uporabljenih prevoznih sredstvih. Pri programski rešitvi MODE se podatki samodejno in zelo natančno nalagajo na strežnik v ozadju pametnega telefona.


Prednosti za obe strani


Rešitev prinaša koristi tako ponudnikom javnega prevoza kot njegovim uporabnikom. Prvi prihranijo pri strojni opremi postaj oziroma vozil, optimizira se učinkovitost storitev, laže obvladujejo uporabo različnih tarifnih sistemov, razdelitev tržnih deležev znotraj prometnega omrežja je preglednejša.

Potnikom pa po drugi strani ni treba kupovati vozovnic na postajah ali avtomatih, niti ko gre za različne ponudnike javnega prevoza, odpade potreba po interakciji s pametnim telefonom na začetku in koncu potovanja, obstoječo infrastrukturo lahko uporabljajo kadarkoli in kjerkoli želijo.

Programska rešitev MODE, ki jo ponuja AIT, temelji na dolgoletnih raziskavah in razvoju. Poleg globalne satelitske navigacije GNSS in drugih funkcij za zaznavanje lokacije pametni telefoni s senzorji zagotavljajo podatke o pospeševanju in tako lahko prepoznajo različna prevozna sredstva. Brez težav se lahko vgradi v različne obstoječe aplikacije in platforme za izdajo vozovnic, upoštevajoč specifične zahteve strank in vmesnike.


Osem vrst prevoza


Sistem vsebuje vse razpoložljive podatke o javnem prevozu in voznih redih v realnem času in tako omogoča avtonomno izdajanje vozovnic. Razlikuje med osmimi različnimi načini prevoza: kolo, motorno kolo, avtomobil, avtobus, tramvaj, podzemna železnica, vlak in hoja.

Več o novosti bo, kot rečeno, mogoče izvedeti na Svetovnem vrhu javnega prevoza, ki bo potekal med 9. in 12. junijem v Stockholmu.

Komentarji: