London z novo dajatvijo za avte z veliko izpusti

Za vstop v ožje mestno središče je za dizelske avtomobile, starejše od štirih let, ter za avtomobile z bencinskim motorjem, starejše od 13 let, treba plačati 14,5 evra.
Fotografija: V Londonu želijo z novo dajatvijo za avtomobile z veliko izpusti izboljšati kakovost zraka. FOTO: AFP
Odpri galerijo
V Londonu želijo z novo dajatvijo za avtomobile z veliko izpusti izboljšati kakovost zraka. FOTO: AFP

Ljubljana - V Londonu je od danes dalje potrebno plačati novo dajatev za avtomobile z veliko izpusti. Za vstop v ožje mestno središče britanske prestolnice morajo vozniki dizelskih avtomobilov, ki so starejši od štirih let, in vozniki avtomobilov z bencinskim motorjem, ki so starejši od 13 let, plačati 14,50 evra (12,50 funta).

Dajatev za voznike tovornjakov pa znaša 116 evrov oziroma 100 funtov. Londonski črni taksiji pa bodo oproščeni plačila teh dajatev.

V Londonu so postavili nove oznake za cono z nizkimi emisijami, imenovano ULEZ (ultra-low emission zone). FOTO. AFP
V Londonu so postavili nove oznake za cono z nizkimi emisijami, imenovano ULEZ (ultra-low emission zone). FOTO. AFP


Z omenjenim ukrepom si želi London izboljšati kakovost zraka, ožji mestni center pa naj bi tako postal območje z manj izpusti.
Župan Londona Sadiq Khan je po poročanju STA poudaril, da želijo s tem ukrepom v mestu očistiti zrak in zmanjšati škodljive emisije, ki skrajšujejo življenje prebivalcev in povzročajo bolezni dihal. Študija, ki jo je naročil londonski župan, je namreč pokazala, da naj bi vsako leto v Londonu hospitalizirali približno 1000 ljudi zaradi onesnaženega zraka, ki povzroča številne bolezni, med drugim astmo.

Preberite še:

Komentarji: