Naložbeni sklad za spodbujanje čiste energije

EIB in sklad Breakthrough Energy Ventures sta ustanovitelja 100 milijonov evrov vrednega sklada.
Fotografija: Nov naložbeni sklad bo inovativnim evropskim podjetjem pomagal razvijati in tržiti nove tehnologije za čisto energijo. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Nov naložbeni sklad bo inovativnim evropskim podjetjem pomagal razvijati in tržiti nove tehnologije za čisto energijo. FOTO: Mavric Pivk/Delo

Ljubljana - Evropska investicijska banka (EIB) in sklad Breakthrough Energy Ventures sta med včerajšnjim ministrskim vrhom Mission Innovation v Vancouvru v Kanadi ustanovili 100 milijonov evrov vreden naložbeni sklad, ki bo inovativnim evropskim podjetjem pomagal razvijati in tržiti nove tehnologije za čisto energijo.

Članice omenjene pobude in svetovna konvencija županov za podnebje in energijo pa bodo okrepile medsebojno sodelovanje in se tesneje povezale z državljani, lokalnimi oblastmi in nacionalnimi vladami, da bi spodbujali raziskave in inovacije, ki so potrebne za pospešitev prehoda na čisto energijo. Po besedah podpredsednika Evropske komisije, zadolženega za energetsko politiko, Maroša Šefčoviča je prehod na brezogljično družbo nuja in ne več stvar izbire, zato je treba okrepiti prizadevanja za spodbujanje čiste energije. Evropski komisar za raziskave, znanost in inovacije Carlos Moedas pa meni, da sklad predstavlja učinkovit vir financiranja projektov prihodnosti.

Evropska komisija in Bill Gates, ki zastopa Breakthrough Energy Ventures, sta oktobra 2018 napovedali ustanovitev skupnega naložbenega sklada za čisto energijo, v katerega bi vsaka partnerica prispevala po polovico sredstev. Mission Innovation pa je globalna pobuda 24 držav in Evropske komisije, ki so vzpostavile sodelovanje za uveljavljanje čiste energije na globalni ravni, da bi ta postala široko dostopna.

Komentarji: