Omrežje 5G tudi v Veliki Britaniji

Postavilo ga je britansko telekomunikacijsko podjetje EE.

Objavljeno
31. maj 2019 11.27
Posodobljeno
31. maj 2019 11.40
Omrežje 5G je odslej na voljo tudi v Veliki Britaniji. FOTO: Reuters
M. F. K., STA
M. F. K., STA
Ljubljana - Britansko telekomunikacijsko podjetje EE je včeraj vzpostavilo prvo mobilno omrežje pete generacije (5G) v Veliki Britaniji. Pri tem skladno z napovedmi uporabnikom ni ponudilo mobilnikov kitajskega Huaweija. Prvi mož EE Marc Allera je pred dnevi pojasnil, da so se v operaterju za začasno prekinitev izdaje Huaweijevih 5G mobilnikov na trg odločili, ker ti ne ponujajo gotovosti storitev, potrebne za sklepanje dolgoročnih naročniških pogodb. "To smo morali narediti," je bil jasen.

Omrežje je trenutno na voljo v šestih mestih, ki jim bodo postopoma sledili tudi drugi kraji po državi. Največji mobilni operater v Združenem kraljestvu, sicer podružnica britanskega telekomunikacijskega velikana BT, je omrežje 5G vzpostavilo v Belfastu, Birminghamu, Cardiffu, Edinburghu, Londonu in Manchestru.

image
Telekomunikacijsko podjetje EE je omrežje postavilo tudi v Londonu. FOTO: Reuters

 

Do konca leta v 1500 krajih


EE, ki je bil nekoč v lasti nemškega Deutsche Telekoma in francoskega Orangea, leta 2016 pa ga je prevzel BT, naj bi omrežje do konca leta 2019 razširil na 1500 krajev.

Družba je sprva napovedovala, da bo strankam ponudila prvi Huaweijev pametni mobilnik, ki omogoča uporabo omrežja 5G, Huawei Mate 20X 5G. Vendar pa je medtem v ameriško-kitajski trgovinski vojni prišlo do vnovične zaostritve. Ameriški predsednik Donald Trump je namreč sredi meseca podpisal izvršni ukaz o prepovedi poslovanja s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA, ta ukrep pa je v prvi vrsti uperjen proti omenjenemu kitajskemu telekomunikacijskemu velikanu. Sledila je še odločitev ameriškega tehnološkega velikana Google, ki je Huaweiju ustavil prenos strojne in programske opreme ter tehničnih storitev.