Patent za shranjevanje električne energije v trdne snovi

Podjetju Institute CES iz Šmarjeških Toplic ga je prodala novogoriška univerza.

Objavljeno
08. maj 2019 14.35
Posodobljeno
08. maj 2019 15.14
Univerza v Novi Gorici je slovenskemu podjetju Institute CES prodala patentne pravice za izum postopka za shranjevanje električne energije v trdni snovi. FOTO: Mavric Pivk/Delo
M. F. K., STA
M. F. K., STA
Ljubljana – Univerza v Novi Gorici je slovenskemu podjetju Institute CES, Inštitutu znanosti in tehnologije iz Šmarjeških Toplic, prodala patentne pravice za izum postopka za shranjevanje električne energije v trdni snovi. Izum razrešuje trenutno eno največjih težav v energetiki, ki izhaja iz neuravnotežene proizvodnje in porabe električne energije.

Izumitelj patenta je vodja laboratorija za raziskave materialov in dekan fakultete za znanosti o okolju na novogoriški univerzi Matjaž Valant, ki je poudaril, da je to prva tovrstna rešitev na svetu. Po poročanju STA je pri raziskavah tega izuma s svojimi sodelavci delal več let, leto in pol pa je iskal tudi zainteresirano podjetje, ki bi izum razvilo v prototip.

image
Izumitelj patenta je vodja laboratorija za raziskave materialov in dekan fakultete za znanosti o okolju na novogoriški univerzi Matjaž Valant. FOTO: Milena Zupanič/Delo


»Ta izum je še vedno na konceptni ravni, vendar zelo natančno razdelan. Vemo, da je izvedljiv. Z našim partnerjem, podjetjem Institute CES, bomo zdaj naredili delujoč prototip, ki bo služil kot demonstrator, da lahko začnemo komercialno trženje,« je na današnji novinarski konferenci povedal Valant.
 

Višina kupnine ni znana


Poleg odkupa patentnih pravic se bo sodelovanje med institucijami nadaljevalo tudi v prihodnje, saj bo poleg danes podpisane pogodbe za odkup patenta podpisana tudi pogodba o razvojnem sodelovanju. Laboratorij za raziskave materialov Univerze v Novi Gorici bo za Institute CES, inštitut znanosti in tehnologije, izdelal delujoč prototip ter določil vse pomembne tehnološke, energetske in ekonomske parametre te tehnologije.

Nad sodelovanjem in današnjim podpisom pogodbe o prodaji patenta je navdušen tudi rektor novogoriške univerze Danilo Zavrtanik. Univerza je sicer že sodelovala z gospodarstvom, vendar se je prvič v 24 letih delovanja novogoriške univerze zgodilo, da so bile patentne pravice prodane.

image
Nad sodelovanjem in podpisom pogodbe o prodaji patenta je navdušen tudi rektor novogoriške univerze Danilo Zavrtanik. FOTO: Blaž Močnik/Delo


Kupnina, ki je niti na univerzi niti v podjetju nočejo v razkriti, bo namenjena razvoju novih izumov in financiranju njihovega patentiranja.

Zaradi potrebe po uravnoteženju porabe in proizvodnje električne energije ter s tem stabilizacije omrežij se danes v svetovnem merilu zavrže velika količina energije, kar predstavlja okoljsko in ekonomsko škodo, pojasnjujejo na univerzi. Razen črpalnih elektrarn, ki pa so geografsko pogojene s potrebo po gravitacijskem padcu, še ni ustreznih tehnologij, ki bi lahko shranjevale takšne ogromne količine električne energije.

Valantov izum to težavo rešuje s shranjevanjem električne energije v oksidacijsko-redukcijskem potencialu trdne snovi. Postopek je ekološko nevtralen, ekonomsko ugoden in omogoča trajno shranjevanje energije z večjo energijsko gostoto od tiste, ki je na primer v fosilnih gorivih.