SŽ v nakup dodatnih 26 vlakov

Pogodba s Stadlerjem je vredna 151 milijonov brez DDV.

Objavljeno
28. maj 2019 10.42
Posodobljeno
28. maj 2019 11.21
Slovenske železnice so naročile še 26 dodatnih novih vlakov. FOTO: Arhiv SŽ
Ljubljana – Slovenske železnice so včeraj s podjetjem Stadler podpisale pogodbo za nakup dodatnih 26 novih potniških vlakov. Skupna vrednost naročenih vlakov je 151 milijonov evrov brez DDV.

Podjetje Stadler sta ob podpisu pogodbe zastopala direktor prodaje in marketinga Peter Jenelten ter direktor prodaje za Srednjo in Vzhodno Evropo Željko Davidović, na strani SŽ pa je pogodbo podpisala direktorica SŽ – Potniškega prometa Darja Kocjan.
 
Prenova potniških vlakov in železniškega omrežja sta po besedah generalnega direktorja SŽ Dušana Mesa pomembna za zagotavljanje sodobnega železniškega javnega prevoza v Sloveniji. Skupna vrednost lanskega in tokratnega nakupa novih vlakov je 320 milijonov evrov. »Z njimi bomo lahko zagotovili storitve, primerljive s tistimi v najbolj razvitih državah,« je dodal Mes.
 

V prihodnjih letih 52 novih vlakov


Slovenske železnice so zaradi posebnosti voženj vlakov po slovenskem železniškem omrežju naročile več vrst vlakov, poleg enonadstropnih električnih garnitur tudi dvonadstropne in dizelske. Pogodbo za prvih 26 vlakov so SŽ podpisale že aprila lani, skupaj pa bo v prihodnjih letih na tirih vozilo 52 sodobnih potniških vlakov.

Prve nove vlake bodo na slovenskem železniškem omrežju testirali konec leta, potnikom pa naj bi zagotovili tudi druge novosti. Tako je že mogoče vozovnice kupiti po spletu in mobilnih napravah, načrtujejo pa še postavitev kartomatov po vsej Sloveniji.
 
Ključni cilj strategije razvoja družbe SŽ – Potniški promet do leta 2031 je postati nosilni steber integriranega javnega potniškega prometa v Sloveniji z večinskim tržnim deležem v javnem medkrajevnem prevozu ter s tem prispevati k varovanju naravnega okolja. Ponujati želijo konkurenčni javni prevoz potnikov po železnici z zagotavljanjem celovite storitve potovanja potnika od doma do končnega cilja z varnim, zanesljivim in udobnim železniškim prevozom.