Teden mobilnosti pod sloganom Izberi čistejši način prevoza

Med 16. in 22. septembrom namesto z avtom raje peš ali na kolo.
Fotografija: V Sloveniji emisije iz prometa izvirajo skoraj izključno iz cestnega prometa, zato je okolju bolj prijazno prevozno sredstvo kolo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
V Sloveniji emisije iz prometa izvirajo skoraj izključno iz cestnega prometa, zato je okolju bolj prijazno prevozno sredstvo kolo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Ljubljana - Letošnji evropski teden mobilnost bo potekal med 16. in 22. septembrom, ko se bo končal z dnevom brez avtomobila. Od konca prejšnjega tisočletja 22. september namreč velja za svetovni dan brez avtomobila.

Glavna tema letošnjega evropskega tedna mobilnosti je promet s čim manj emisijami za vse. Zaobjema ambiciozen cilj, zapisan v evropskem zelenem dogovoru, po katerem naj bi Evropa postala prva podnebno nevtralna celina. Promet je namreč odgovoren za četrtino izpustov toplogrednih plinov v EU, in ker ta delež vztrajno narašča, želijo s tem dogovorom doseči 90-odstotno zmanjšanje do leta 2050. Samo cestni promet prinese več kot 70 odstotkov izpustov k vsem toplogrednim plinom, ki nastanejo zaradi različnih vrst transporta.

V Sloveniji emisije iz prometa izvirajo skoraj izključno iz cestnega prometa. V preteklih 20 letih se je število registriranih osebnih avtomobilov povečalo za 35 odstotkov, število tovornih motornih vozil pa za 117 odstotkov. V cestnem prometu prevladujejo emisije iz prometa tovornih vozil in avtobusov.

Komentarji: