Volkswagen se bo z litijem oskrboval iz Kitajske

S kitajsko družbo Ganfeng Lithium je podpisal dogovor o desetletni dobavi litija za baterijske celice.

Objavljeno
08. april 2019 13.41
Posodobljeno
08. april 2019 14.13
Samovozeči e-golf na testiranju v Hamburgu. FOTO: Reuters
Ljubljana – Koncern Volkswagen in kitajska družba Ganfeng Lithium s sedežem v mestu Jiangxi sta podpisala pismo o dobri nameri za dolgoročno dobavo litija za baterijske celice. V skladu z dogovorom naj bi kitajska družba koncern Volkswagen in njegove dobavitelje prihodnjih deset let oskrboval z litijem. S tem, kot so sporočili iz družbe, si je Volkswagen že danes zagotovil pomemben vir za pokrivanje čedalje večjih potreb po litiju za izdelavo baterij.
 

Z več kot 70 novimi električnimi modeli


Na globalne trge surovin bo močno vplivala čedalje hitrejša elektrifikacija vozil. Študije kažejo, da se bodo svetovne potrebe po litiju v prihodnjih letih več kot podvojile. Koncern Volkswagen bo v prihodnjih desetih letih na ceste pripeljal več kot 70 novih, izključno električnih modelov. Kot je poudaril Stefan Sommer, direktor za komponente in nabavo v koncernu Volkswagen AG, bo leta 2025 že približno četrtina vseh njihovih prodanih vozil delovala na električni pogon. »Temu ustrezno se bodo v prihodnjih letih zelo hitro povečevale naše potrebe po surovinah za izdelavo baterij. Prav je, da si čim hitreje zagotovimo pokrivanje teh potreb. Dolgoročni dogovori, kakršnega smo zdaj sklenili z Ganfengom za dobavo litija kot najpomembnejše surovine, so zato odločilnega strateškega pomena za realizacijo naše e-ofenzive,« je še dejal Sommer.

image
Volkswagen si skupaj s posebej izbranimi strateškimi partnerji prizadeva za sinergije vzdolž verige ustvarjanja dodane vrednosti visokonapetostnih baterij. FOTO: Arhiv Volkswagna


Michael Bäcker, vodja nabave za področje električne mobilnosti v Volkswagnu AG, pa je pojasnil, da je strateško sodelovanje z Ganfengom rezultat intenzivnih analiz trgov, ki jih je opravila skupina za e‑surovine v koncernu Volkswagen. »Ta specializirana ekipa se osredotoča na načrtno vzpostavljanje odnosov s podjetji iz industrije surovin. Volkswagen si skupaj s posebej izbranimi strateškimi partnerji prizadeva za sinergije vzdolž verige ustvarjanja dodane vrednosti visokonapetostnih baterij. Poleg zagotavljanja kapacitet po konkurenčnih cenah je za koncern še posebej v ospredju področje trajnosti.«
 
Volkswagen in Ganfeng sta v dogovor poleg preskrbe z litijem vključila tudi skupna prizadevanja na področju tematik prihodnosti, kot so recikliranje baterij in trdne baterije.
 

Kdo je Ganfeng Lithium?


Družba GFL je bila ustanovljena leta 2000 in je vodilni proizvajalec litijevih proizvodov in kovin na svetu. Od leta 2010 je prisotna na kitajski borzi (A Share), od leta 2018 pa tudi na hongkonški borzi (H Share). GLF ima v ponudbi več kot 40 litijevih in kovinskih proizvodov v petih kategorijah.