Predstavitvena informacija

Začnite poletne pustolovščine že na poti!

Namenite čas potovanja razvajanju! Brez zastojev na cesti, brez iskanja osvežitve, z restavracijo ali prenočevanjem že na poti! Z vlakom! Predstavljamo vam nekaj izletov, ki ponujajo obilo priložnosti za potepe in raziskovanje v poletnih dneh. 

Objavljeno
11. junij 2019 11.11
Posodobljeno
17. junij 2019 11.53
Potovanje z vlakom je vedno pravo doživetje. Foto: Slovenske železnice
Promo Delo
Promo Delo

1.    Na kopanje v terme, ceneje z vozovnico za vlak!
Privoščite si sproščen kopalni dan in se z vlakom zapeljite v neposredno bližino kopališč, z vozovnico za vlak pa lahko uveljavljate tudi popuste pri kopanju. Kopališča, ki so dosegljiva z vlakom in omogočajo cenejše kopanje na podlagi predložene vozovnice za vlak, tudi do 50 %, so Thermana Laško, Terme Olimia, Ptuj, Čatež, Rimske terme in Vodni park Bohinj.
 
2.    Sprehodi ob Blejskem in Bohinjskem jezeru
Dobra izbira za izlet z vlakom sta tudi Blejsko in Bohinjsko jezero. Ko pridete na postajo Bled jezero, prečkate cesto in se podate peš na 5 do 10 minut dolgo pot do Zake. Od tam pa vas čaka prijeten sprehod ob jezeru, kjer lahko po poti hranite labode, se ustavite na dobri kavi ali kremšniti. Razgled na Blejsko jezero vas bo sprostil in pričaral prekrasen dan. Lahko pa se zapeljete do Bohinjske Bistrice, v Bohinj. V Bohinj EKO hotelu lahko z vozovnico za vlak uveljavljate popuste za kopanje.

image
Ste se po Sloveniji že peljali z vlakom? Foto: Slovenske železnice

 
3.    Obisk Škocjanske jame in Predjamskega gradu

Oglejte si skrivnosti kraških jam in uživajte v pogledu na slikovito pokrajino že na poti z vlakom. Izstopite na postaji Divača, od tam pa do Škocjanskih jam vozi avtobus Slovenskih železnic. Potniki, ki imajo veljavno železniško vozovnico za potovanje do Divače, nadaljujejo potovanje z avtobusom do Škocjanskih jam brezplačno.
 
4.    V živalski vrt v Zagreb in naprej do Beograda
Izberite za izlet Zagreb in se do hrvaške prestolnice zapeljite le za 9 evrov. Če potujete v skupini, priporočamo vozovnico City Star. Družina z dvema odraslima in dvema otrokoma bo tako za povratno vozovnico odštela le 30,50 evra. Sprehodite se po starem mestnem jedru ali pa si oglejte živalski vrt ZOO Zagreb, ki je skoraj v središču mesta.

Od železniške postaje do glavnega zagrebškega trga – Trga bana Jelačiča je prijeten sprehod čez Trg kralja Tomislava, mimo palače arheološkega muzeja, hrvaške akademije znanosti in umetnosti, moderne galerije do Zrinjevca. Lahko pa nadaljujete pot tudi do živahnega Beograda.

Nizkocenovna vozovnica iz Ljubljane stane le 29 evrov. Navdušili vas bodo stara trdnjava nad sotočjem rek – Kalemegdan, boemska četrt – Skadarlija, ki je ohranjena takšna, kakršna je bila pred sto in več leti, razgled z Avale, poletje na Adi Ciganliji. Beograd pa je tudi idealno izhodišče za potovanja v notranjost Srbije ali na črnogorsko obalo.
 
5. Na tortico in kavo s smetano v Gradec ali na Dunaj
Zleknite se v kupe ali sedite v restavracijo na vlaku, si v Gradcu privoščite potep in kavo s smetano ter nadaljujte potovanje do Dunaja. Iz Ljubljane že od 29 evrov. Gradec je drugo največje avstrijsko mesto, v katerem so v zadnjih letih zrasle številne moderne zgradbe.

Najbolj znani sta zagotovo Kunsthaus (hiša moderne umetnosti), zgrajena po načrtih Petra Cooka in Colina Fournierja, muzejska stavba na bregu Mure in Murinsel (otok na Muri), umetni otok v obliki školjke na reki, na katerem je odlična kavarna, kjer se lahko posladkate, odprto letno gledališče in otroško igrišče.

image
Odkrijte čare cesarskega Dunaja ali drugega največjega avstrijskega mesta Gradca. Foto: Slovenske železnice

 
6. Do madžarske prestolnice
Doživite prijetno pot mimo Blatnega jezera, Veszprema v Budimpešto, mesto ob bregovih Donave, polno mostov in tradicionalnih madžarskih gostiln – čard, že od 15 evrov. Opera, parlament in kraljeva palača so samo nekateri od utrinkov bogatega turizma v Budimpešti. Lahko pa izberete nočni vlak, preživite noč v spalniku in se zbudite zjutraj spočiti s središču Budimpešte.
 
Našteli smo le nekaj možnosti za izlet. Podrobnejše informacije o potovanjih z vlaki lahko najdete na spletnih straneh Slovenskih železnic, obiščete najbližjo železniško postajo ali pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 81 11.


Potovanje z vlakom je doživeto, predvsem za najmlajše! Dobro je tudi to, da se oddih lahko začne sproščeno že na poti! Stopite na vlak in preživite pot v restavraciji, prenočite na vlaku in se zbudite v središču tuje prestolnice, uporabite čas za družabne igre in podobno.